• Ne pregătim de valul trei, dar suntem luați prin surprindere
  • Avem 4.000 de paturi ATI pe hârtie, în realitate sunt ocupate 1.532
  • Medicii de pe alte specializări au fost însărcinați cu tratarea pacienților COVID-19
  • Ventilatoarele le cumpărăm mai scump decât ar trebui

Valul trei al pandemiei n-ar fi trebuit să ne ia prin surprindere. Ne pregătim de mai bine de trei luni, dar tot nu avem ce ne trebuie. Și nici nu știm ce ne trebuie mai exact: paturi de terapie intensivă, medici sau ventilatoare?

Ce au făcut autoritățile în ultima perioadă?

„Este simplu: totalul de 4.000 nu înseamnă doar COVID, ci şi cazurile celelalte – accidentele rutiere, accidentele vasculare cerebrale, pacienţii post-resuscitare, pacienţii cu probleme critice în afara COVID-ului. Aceşti pacienţi merg pe aceste paturi”, spunea Raed Arafat pe 16 martie.

Avem aproape 4.000 de paturi ATI în toată țara. 1.532 dintre ele sunt pentru COVID și toate sunt pline. Spitalele private se plâng de același lucru, lipsa de paturi.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

„Din punct de vedere al sistemului sanitar se știe că România are o problemă structurală. Situația a scos la suprafață probleme care s-au acumulat în zeci de ani. Suntem într-o fază în care nu putem să creăm paturi prin magie de la o zi la alta”, susține Luca Militello, CEO-ul Spitalului Monza.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, ne zicea că pacienții pot fi tratați de orice medic, indiferent de specializare.

„Au fost situaţii de spitale pluridisciplinare care erau strict COVID şi în care toate specialităţile medicale trebuiau să îngrijească pacienţi COVID. Inclusiv chirurgi sau urologi sau oftalmologi sau psihiatri”, spunea Andreea Moldovan.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ne reamintea că nu avem medici care să ne trateze bolnavii intubați. „Este foarte important să folosim la maximum baza materială și resursa umană calificată peste tot acolo unde există”, a spus Vlad Voiculescu.

N-am avut ventilatoare și am cumpărat, dar la prețuri de zece ori mai mari decât ar fi trebuit. Asta arăta raportul Curții de Conturi din august anul trecut.

„Am solicitat în acest sens şi o derogare de la DNA, după ce fac o evaluarea acelor mărfuri, inclusiv 200 de ventilatoare, să le putem achiziţiona prin stocul strategic, prin DSU, şi să le putem da către spitalele care au nevoie. Astăzi este comisia formată din Comisia de terapie intensivă, care evaluează acele aparaturi, iar în măsura în care vor fi gata, avem şi acordul celor de la DNA, să le putem lua pe stocul strategic şi să le putem da către spitalele unde este nevoie”, spunea fostul ministru al Sănătății în noiembrie anul trecut.

Când a fost întrebat unde se află ventilatoarele, Nelu Tătaru a răspuns: „În depozitul Unifarm”.

Ce ne spun autoritățile astăzi?

„Din partea noastră în continuare vom pune resurse și vom încerca să avem mai multe paturi de terapie intensivă, așa cum am cerut acum două luni de zile pentru că în continuare suntem în această luptă cu pandemia”, susține Florin Cîțu.

Concluzia? Luptăm de mai bine de un an cu pandemia. Avem paturi ATI, dar nu sunt disponibile, avem medici, dar sunt epuizați, avem ventilatoare, dar nu fac față. Suntem în valul trei, iar cifrele și faptele vorbesc de la sine. 41 de persoane au murit din cauza unor incidente care ţin de siguranţa în spitale și nu de COVID.