• Verificând culoarea urinei, poți vedea dacă corpul tău este în regulă sau dacă trebuie să vezi un medic. 
  • Poate suna ciudat, dar de fiecare data cand mergi la toaleta ai ocazia sa iti verifici starea de sanatate.
  • Acum trebuie doar să știi posibilele motive (grave sau nu) din spatele fiecărei culori.

Verificând culoarea urinei, poți vedea dacă corpul tău este în regulă sau dacă trebuie să vezi un medicȚi-ai văzut vreodată urina arătând ca una dintre aceste culori?

Culoarea portocalie

Unele medicamente antiinflamatoare (asulfidină), medicamente pentru chimioterapie și laxative pot provoca o culoare portocalie.

Consumul excesiv de vitamina B2 sau beta-caroten (morcovi) poate fi, de asemenea, o cauză.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Dacă nu ai fost expus la niciuna dintre cele de mai sus, atunci:

Bea mai multă apă. Deshidratarea poate duce la o concentrație de urină și variază de la galben închis la portocaliu. În doar câteva ore, ar trebui să revină la culoarea sa normală galben strălucitor.

Verifică-ți ochii. Dacă observi o nuanță gălbuie în albul ochilor, atunci urina portocalie poate fi un semn că ficatul tău nu funcționează corect. Ar trebui să consulți imediat un medic.

Culoarea roz și roșcat

Este probabil alarmant să vezi urină roșiatică sau roz, dar acest lucru nu este neapărat grav, deoarece poate fi cauzat de alimente sau medicamente. Înainte să îți faci griji, uită -te la motivele din spatele acestei culori.

Alimente: Dacă ai mâncat sfeclă, mure sau rubarbă, atunci nu ai de ce să îți faci griji. Unii dintre compușii care fac aceste alimente roșii sunt excretați prin urină după ce rinichii își fac treaba. De obicei, este curățat până a doua zi. Dacă nu, ar trebui să faci o programare la medic.

Medicamente: Unele antibiotice (cum ar fi Rifadin și Rimactane) utilizate pentru tratarea tuberculozei pot deveni roșiatice în urină. Fenazopiridina, care este utilizată pentru a trata infecțiile tractului urinar și laxativele pot provoca, de asemenea, culoarea roz a urinei.

Sânge: Sângele în urină poate fi un semn al unei infecții ale tractului urinar, al unei boli de rinichi, al tumorilor canceroase sau necanceroase sau al pietrelor în vezică sau rinichi.

Dacă observi cheaguri de sânge sau alte țesuturi în urină, consultă imediat medicul.

Verde sau albastru

Poate fi șocant să vezi această culoare, dar este rară și poate fi cauzată de:

Alimente: Mănânci alimente colorate artificial sau sparanghel. Nu este nimic de care să îți faci griji. Se va limpezi într-o zi sau două.

Medicamente: Unele medicamente (cum ar fi amitriptilina, indometacina și propofolul) pot provoca decolorarea urinei.

Atenție: Dacă nu ai fost expus la niciuna dintre cele de mai sus, trebuie să te adresezi medicului tău. Culoarea verde poate semnala infecții rare ale tractului urinar cauzate de bacteria Pseudomonas.

Poate fi, de asemenea, un semn de pietre la rinichi.

Culoarea maro

Dacă vezi nuanțe maronii în urină, acesta poate fi un semn de deshidratare. Printre alimentele care poate face urina maronie se numără rubarba și fasolea. Dar este mai bine să verifici, mai ales dacă bei multă apă, dacă culoarea nu se estompează.

Urina maro poate indica probleme hepatice și renale.

Atenție: Dacă urina brună este urmată de dureri abdominale, erupții cutanate și convulsii, există o probabilitate mare de apariție a bolii genetice. De asemenea, sângele arată maro când se descompune, iar acesta poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi o tumoare.

Transparent

Dacă urina este complet limpede, acesta este un semn că bei prea multă apă. Acest lucru poate duce la unele riscuri, dintre care cel mai important este diluarea sărurilor din organism.

Acest lucru poate crea un dezechilibru chimic problematic în corpul tău. Ar trebui să te gândești să bei mai puțină apă.

Galben pal, galben transparent, galben închis

Aceste culori înseamnă că nu ai de ce să îți faci griji. În mod ideal, urina ar trebui să fie aurie pal.

Galbenul pal indica un echilibru bun de hidratare. Urina mai concentrată este un semn ca ai nevoie de mai multă apă. Ține cont de o regulă de aur: dacă arată ca o limonadă, este sănătos pentru tine!