- Am văzut cu toții cum, atunci când stăm mult timp în apă, pielea se încrețește.
- Acest subiect este dezbătut de mulți ani și adevărul este că dă naștere la controverse interesante.
- Teza tradițională vorbește despre absorbția apei prin stratul cel mai exterior al pielii sau epidermă.
Am văzut cu toții cum, atunci când stăm mult timp în apă, pielea se încrețește. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă pe tot corpul, ci doar pe palme, degete și tălpile picioarelor. Poate vă întrebați care sunt cauzele.
Au fost avansate mai multe teorii în acest sens. Primul caz susține ideea că partea cea mai exterioară a pielii se umflă atunci când absoarbe apă și, ca urmare, se ridează. Conform explicației tradiționale, pielea se ridează pentru că este un mecanism de compensare a creșterii suprafeței. Astfel, pielea absoarbe apă, se umflă, suprafața crește, iar ridurile echilibrează creșterea de volum. Cu toate acestea, există mari dezbateri împotriva acestei explicații, din cauza diferitelor constatări.
Motivele pentru care pielea se ridează în apă este un mister care nu a fost pe deplin rezolvat. Acest subiect este dezbătut de mulți ani și adevărul este că dă naștere la controverse interesante. Teza tradițională vorbește despre absorbția apei prin stratul cel mai exterior al pielii sau epidermă. Funcția acestuia este de a împiedica evaporarea apei din corp și de a proteja straturile cele mai interioare de posibilele deteriorări. Stratul cel mai exterior al epidermei se numește stratum corneum.
Stratul cornos conține celule de cheratină care absorb apa și provoacă umflături. Se pune întrebarea: de ce se întâmplă acest lucru doar în anumite zone ale corpului și nu în altele? Răspunsul ar fi că brațele și picioarele au un strat mai gros de celule de cheratină. Prin urmare, doar în aceste zone pielea se încrețește în apă.
Pentru o lungă perioadă de timp a fost acceptată explicația de mai sus. Cu toate acestea, totul a început să se schimbe în anii ’30. Oamenii de știință au descoperit că, dacă oamenii aveau degetele afectate de nervi, atunci efectul de încrețire nu apărea. Acest lucru a dus la formularea teoriei conform căreia, dacă pielea se încrețea în apă, acest lucru se datora unei reacții involuntare a sistemului nervos autonom. Se crede că contactul cu lichidul activează nervul simpatic. Acesta, la rândul său, determină contracția vaselor de sânge. Rezultatul este că se formează falduri sau riduri.
Aceste explicații iau o nouă turnură datorită intervenției neurobiologului Mark Changizi de la Artificial Intelligence Research Institute. În 2011, acesta a propus o nouă teorie care câștigă teren. El susține că încrețirea pielii în apă este rezultatul unei adaptări evolutive. Funcția acestor riduri ar fi aceea de a îmbunătăți aderența la obiectele umede sau scufundate. La picioare, acestea ar împiedica alunecarea pe suprafețele umede.
Pentru a confirma această teorie, a fost realizat un studiu în care un grup de voluntari a fost rugat să ridice diferite tipuri de obiecte mici cu mâinile netede și cu cele încrețite. Rezultatele au arătat că aderența era mai puternică atunci când pielea era încrețită în apă. Pe scurt, nu există o teorie care să fi fost confirmată în totalitate, iar studiile pe această temă se desfășoară și în prezent.