• Autoritățile sanitare din Franța au confirmat că există un risc „rar” de tromboză „atipică” corelată cu administrarea vaccinului AstraZeneca
  • Majoritatea trombozelor se tratează cu un anticoagulant, dar cele mai severe cazuri pot duce la leziuni neurologice sau chiar la moarte
  • Autoritățile spun că o posibilă explicație ar fi administrarea greșită a vaccinului

Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM) din Franța a confirmat vineri existența unui risc „rar” de tromboză „atipică” corelată cu vaccinul AstraZeneca, relatează France3. Cu toate acestea, se înregistrează o creștere a numărului de tromboze după administrarea serului AstraZeneca.

Profesorul Montastruc de la Spitalul Universitar din Toulouse sugerează faptul că „nouă cazuri de tromboză atipică datoriă localizării lor (în principal tromboflebită cerebrală, dar și digestivă), care pot fi asociate cu trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite în sânge) sau sângerări tulburări au fost raportate în perioada 12-18 martie”.

„Legătura cronologică și clinică dintre tromboflebita cerebrală și injectarea vaccinului AstraZeneca a fost stabilită în aceste cazuri specifice, deoarece orice altă cauză a fost exclusă”, a spus profesorul de farmacologie clinică.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

În căutarea unor explicații

Majoritatea trombozelor se tratează cu un anticoagulant, dar cele mai severe cazuri pot duce la leziuni neurologice sau chiar la moarte.

Oamenii de știință emit ipoteza conform căreia formarea cheagurilor de sânge care blochează fluxul de sânge la câteva zile după injectarea unei doze de vaccin AstraZeneca la unele persoane ar putea fi cauzată de administrarea necorespunzătoare. Vaccinul ar fi fost injectat, mai degrabă, într-o venă decât în ​​țesutul muscular al umărului.

Ipoteza este că această eroare de administrare ar provoca o reacție autoimună al sistemului de apărare, adică organismul ar reacționa necorespunzător. Dacă injecția este intravenoasă, primele celule detectate de virus sunt cele numite celule endoteliale. Ele acoperă vasele de sânge.

S-a descoperit că proteina Spike a viruslui SARS-CoV-2 acționează ca un stimulator al sistemului imunitar și poate induce o cascadă imună, ducând la tromboză.

Ipoteze, dar nicio confirmare pentru moment. Profesorul Montastruc de la Spitalul Universitar din Toulouse reamintește că „aceste efecte adverse foarte rare nu sunt demonstrate în studiile clinice”.