• Diagnosticul poate fi pus printr-o simplă analiză de sânge cu ajutorul ADN-ului circulant.
  • Analiza poate identifica tumorile fară simptome sau cancerele ascunse.
  • Testul evita excesul de scanere și ajută la alegerea tratamentului cel mai eficient.

S-a vobit mult despre ARN messager care, de la dezvoltarea vaccinului anti covid, și-a găsit multe alte aplicații între care în ocncologie, dar evoluții spectaculoase se întregistreaza în utilizarea ADN-ului circulant care dă rezultate în depistarea precoce a tumorilor, localizarea acestora și evitarea scanerelor repetate care în timp, devin toxice pentru pacient, scrie Science et Vie.

Acest ADN-C, amplasat în nucleul din inima celulelor noastre, se dezintegrează treptat când celulele mor iar fragmentele vor circula libere în sânge.

Aceste fragmente constituie ceea ce se numește „ADN circulant” sau ADN-C. Un simplu test de sânge „biopsie lichidă” este suficient pentru ca medicii să îl colecteze și să îl studieze. La subiecții sănătoși, ADN-C este eliberat în principal de celulele din sânge care ajung la sfârșitul vieții. La subiecții care suferă de cancer, acesta va fi parțial de origine tumorală. La fel ca întreaga moleculă de ADN, AND-C codifică informații genetice valoroase pentru diagnostic.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Ce aduce în plus această tehnică

Cel mai adesea, un diagnostic de cancer se pune în urma apariției simptomelor sau a descoperirii unei mase la tomografia computerizată. O biopsie sau excizie a tumorii nu este întotdeauna posibilă și aici întră în joc acest tip de analiză.

Biologii pot secvenționa textul genetic purtat de acest fragment de ADN, iar acest lucru le permite să identifice mutațiile prezente și, uneori, să identifice cancerul din care provine. Ele pot astfel caracteriza mai precis tumora și pot determina prognosticul bolii.

Uneori, de asemenea, cancerul asociat cu acest ADN-C nu este cunoscut sau este bine ascuns așa-numitul cancer „ocult”. Această caracterizare poate ajuta medicii să găsească tumora originală.

Aceste informații sunt utile și pentru alegerea celor mai potrivite tratamente. Fiecare tip de cancer are vulnerabilități specifice, care îl fac mai sensibil la anumite medicamente decât la altele. La pacienții cu antecedente de cancer sau cu risc special de a-l dezvolta, analiza ctDNA poate ajuta la detectarea bolii înainte de apariția simptomelor.

Citește și: