Adrian Marinescu: „După ce primim aprobarea finală de la EMA se poate face vaccinarea.” Care este strategia de vaccinare a României

Primele doze din vaccinul produs de Pfizer ajung în Europa, avioanele încărcate cu doze zboară deja pe ruta Chicago-Bruxelles, iar din Belgia, vaccinul va fi distribuit prin ţările europene. Britanicii sunt primii care îşi vor vaccina medicii şi asistentele

Adrian Marinescu, medic infecționist: „Europa este în acest moment un furnicar. În fiecare zi suntem tot mai aproape de vaccinare.”

Adrian Marinescu, medic infecționist: „Prognoza ar fi pentru jumătatea lunii decembrie, când așteptăm să avem aprobarea finală din partea EMA, Agenția Medicamentului din Europa. Practic, din acel moment se poate face vaccinarea.”

Adrian Marinescu, medic infecționist: „Dar așa cum ați văzut, din punct de vedere logistic, lucrurile se întâmplă mult mai devreme și deja există pregătirile ca Europa să aibă vaccinul și să fie pregătită ca în momentul în care are aprobarea să înceapă imediat vaccinarea.”

Întrebat dacă este de părere că vom avea mai multe vaccinuri de la mai mulți producători, medicul Adrian Marinescu a răspun că așa ar fi bine.

Adrian Marinescu, medic infecționist: „Sper să fie în acest fel și să nu existe monopol. E adevărat că Pfizer alături de BioNTech reprezintă prima verigă, dar asta nu înseamnă că nu vor merge și ceilalți în paralel. Probabil că în săptămânile care urmează vom vedea aceleași demersuri și din partea Moderna sau AstraZeneca.”

Medicul a vorbit și despre planul de vaccinare.

Adrian Marinescu, medic infecționist: „Avem aceleași priorități pe care le au europenii. Suntem în Uniunea Europeană și lucrurile merg unitar. Este clar că personalul medical în întregime va fi vaccinat și este un element extrem de important. Centrele de îngrijire pentru persoanele vulnerabile, de asemenea, reprezintă focare și s-a demonstrat în practică că de aici au plecat foarte multe infectări. Ei vor reprezenta prima etapă.”

Adrian Marinescu, medic infecționist: „În a doua etapă vor fi persoanele vulnerabile și vorbim despre cei care au afecțiuni cronice și totodată de cei care reprezintă populație-cheie, a căror activitate este decisivă pentru funcționarea României. Și în ultimul rând, și cei care reprezintă un risc mare de transmitere.”

Exit mobile version