- Dan Mischianu demontează mitul ,,exclusivist” al spitalelor militare: ,,În aceste spitale intră, începând de la președinte până la ultimul cețățean al țării acesteia”
- Dan Mischianu: ,,Avem medici foarte buni, probabil că nu-i valorificăm pe toți la adevăratul lor potențial”
- Dan Mischianu, despre Fauci de România: ,,Aș fi văzut marii infecționiști ai României și microbiologi, adică colegii mei de universitate, profesorul Adrian Streinu Cercel și Alexandru Rafila”
- Dan Mischianu: ,,În momentul de față, în România, sunt 63.300 de medici în statistica Colegiului Medicilor din România, deși pleacă între 500-1000 de medici pe an”
Invitat în emisiunea ,,În Securitate”, prof. univ. dr. Dan Mischianu, șeful Clinicii de Urologie SUUMC ,,Carol Davila” a vorbit despre medicina României moderne versus medicina de altădată, despre medici și eroi, dar și despre crizele omenirii existente de-a lungul timpului.
Advertisment
Profesorul Dan Mischianu a catalogat ca fiind o falsă temă aceea în care se clamează, din toate părțille, că România nu are suficienți medici. Invitatul lui Bogdan Nicolae a respins și ideea potrivit căreia în spitalele militare se tratează doar oameni din sistem.
Dan Mischianu: ,,În momentul de față sunt 63.300 de medici în statistica Colegiului Medicilor din România”
,,Evident că medicina face parte din starea națiunii respective. Evident că am avut medici mari, foarte mari. Evident că și în momentul de față există doctori foarte buni și doctori foarte pasionați și doctori care își pun sufletul pentru pacienți. Se vede și în situația din zilele de astăzi. Ceea ce probabil nu se știe și se mediatizează greșit, cred eu, este că, în România în momentul de față sunt 63.300 de medici în statistica Colegiului Medicilor din România. Deși probabil că pleacă între 500-1000 de medici pe an. Fiind în 1989-1990, numărul total de medici era de 40.000. Explicația este simplă.
Recomandări
În 1989, în România erau decât 6 universități, institute de Medicină și Farmacie. Deci, 6 fabrici producătoare de doctori. În momentul de față, există 12 fabrici, institute medico-farmaceutice, plus o universitate privată care de asemenea are Facultate de Medicină. Deci, ca și psihologii, ca și preoții, iacă-tă și producția de doctori din România este foarte mare, încât asta este o temă falsă să ne plângem că nu mai avem medici. Avem medici foarte buni, probabil că nu-i valorificăm pe toți la adevăratul lor potential.”
Cine este, în opinia lui Dan Mischianu, ,,Fauci” de România
Dacă SUA se poate lăuda cu un Anthony Fauci (n.r – specialist în imunologie), invitatul lui Bogdan Nicolae a nominalizat, ținând cont de contextul pandemic pe care îl trăim, două nume care s-ar potrivi titulaturii de ,,Fauci al României.”
,,Sincer să fiu, aș fi văzut marii infecționiști ai României și microbiologi, adică colegii mei de universitate, profesorul Adrian Streinu Cercel și Alexandru Rafila care sunt niște voci autorizate.”
Ce spune profesorul Dan Mischianu despre pacienții tratați în spitalele militare
Dan Mischianu demontează ideea potrivit căreia spitalele militare au caracter ,,exclusivist”, susținând că este o falsă percepție, întipărită însă în mentalul colectiv.
,,Într-adevăr, înainte de ‘89 erau indicate niște procente de 10% la 15% aveți dreptul să internați civili. Lucrul ăsta a căzut total și în momentul de față, spitalele militare sunt niște spitale deschise către toată lumea, către toți suferinzii, indiferent că sunt din sistemul militar sau din sistemul civil.”
Dan Mischianu: ,,În spitalul nostru, anual se internează în jur de 55.000 de pacienți”
,,Eu știu că în Țara Românească au existat 12 spitale militare. Asta era în 1990, dintre care cel de la Oradea a intrat în subordinea Jandarmeriei. După știința mea, există două spitale are Serviciului Român de Informații – Agrippa Ionescu și cel de la Balotești – există două spitale ale Ministerului Transportului în București. Mai există și în Ploiești și Constanța.
Se pare că rețeaua de spitale a Ministerului Transportului este mai mare decât cea a MApN-ului ca număr, nu știu ca și număr de paturi… Dar asta mi se pare o fabulație pentru că aceste spitale vă asigur, vă asigur nu sunt închise nimănui. În aceste spitale intră, începând de la președintele țării și la primul-ministru, până la ultimul cețățean al țării acesteia. În spitalul nostru, anual se internează în jur de 55.000 de pacienți.”
Dan Mischianu: ,,Oameni tineri fac boli care nu iartă și sunt deosebit de agresive”
Profesorul Dan Mischianu, șeful Clinicii de Urologie SUUMC ,,Carol Davila”, atinge și un subiect care reflectă o realitate dureroasă și anume bolile care îi afectează cel mai mult sănătatea românilor.
“În momentul de față, se cunoaște că – cele mai mari riscuri pentru sănătatea noastră de astăzi – sunt bolile cardiovasculare și cancerul, care este în extensie. Nu mai departe de săptămâna asta, colegii mei și cu mine am operat doi tineri, unul de 49 de ani, cu un cancer de rinichi și altul de 44 de ani, cu un cancer de vezică urinară. De unde se credea că boala asta nenorocită este apanajul vârstei de 60, 65, 70 de ani, copii tineri, oameni tineri fac astfel de boli care nu iartă și sunt deosebit de agresive.”
Dan Mischianu: ,,Lumea nu știe despre efortul acestei arme deosebite care este arma medicilor militari”
Totodată, profesorul Dan Mischinu a explicat care este mesajul cărții ,,Codex Aureus Medicorum”, scrisă împreună cu Vasile Sârbu, o carte- etalon în care sunt prezentate – foarte bine documentat și argumentat – lucruri mai puțin cunoscute publicului larg și anume participarea medicilor români la Războiul de Reîntregire a Neamului și la Unirea din 1918.
,,Ideea de a pune pe hârtie o astfel de carte sigur că ne-a venit după o tatonare. Eu l-am văzut pe profesorul Vasile Sârbu la o conferință a Colegiului Medicilor din România în care a prezentat foarte frumos date pentru participarea medicilor civili și militari în Războiul de Reîntregire. (…)
Încet-încet, am luat hotărârea că este binevenit să amplificăm subiectul, să spunem tot ce știm, fiindcă lumea nu știe decât faptul că au fost morți, au fost răniți, dar nu cunoaște participarea și efortul de război, și efortul acestei arme deosebite care este arma medicilor militari care a pus pe masă și pierderile au fost până la 14% față de arma infanteriștilor care a pierdut 15%. Asta l-a determinat pe Regele Ferdinand să declare că medicina românească este o armă de sine stătoare și că, alături de tanchiști și de marinari, de aviatori poate face cinste Armatei Române”, conchide profesorul Dan Mischianu.
Partenerii noștri