• Incendiile de pădure nu sunt doar o problemă locală, ci au efecte globale asupra calității aerului.
  • Persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente și nou-născuții sunt cel mai grav afectați de fumul de incendiu.
  • Poluarea aerului nu afectează doar sănătatea fizică, ci și sănătatea mentală

Toată populația, cu excepția uni procent de 1% , este expusă la aer nesănătos care depășește limitele de poluanți ale Organizației Mondiale a Sănătății, conform BBC. În anumite părți ale lumii, calitatea aerului s-a îmbunătățit rapid prin politici care urmăresc limitarea poluării. Dar în alte părți, câștigurile în calitatea aerului riscă să fie pierdute.

Peste 25% din populația SUA este expusă la aerul considerat „nesănătos” de către Agenția pentru Protecția Mediului (EPA), potrivit unui raport al Fundației First Street. Până în 2050, numărul persoanelor expuse la zile „nesănătoase” va crește cu mai mult de jumătate. Cele mai grave zile de poluare a aerului sunt de așteptat să crească cu 27%.

Fumul de incendiu este unul dintre factorii care determină această tendință. Persoanele care au probleme respiratorii existente și nou-născuții cu plămâni în curs de dezvoltare sunt cei mai afectați de fumul de incendiu.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Efectele de anvergură ale fumului de incendiu

Incendiile de pădure nu sunt doar o problemă locală pentru oamenii care trăiesc în apropierea pădurilor și pajiștilor. Incendiile pot trimite fum până la 23 de kilometri distanță în stratosferă, de unde se răspândesc pe tot globul. În 2023, incendiile din Siberia alimentate de temperaturi neobișnuit de calde au eliberat fum care a străbătut Oceanul Pacific pentru a ajunge în Alaska și Seattle.

S-a constatat că fumul de incendiu este dăunător pentru anumite celule imunitare din plămâni, cu o toxicitate de patru ori mai mare decât particulele de la alte tipuri de poluare. Și se agravează pe măsură ce fumul „îmbătrânește”. Un studiu a constatat că toxicitatea fumului s-a dublat în ore după ce a fost emis pentru prima dată, atingând un vârf de toxicitate de patru ori mai mare.

„Chiar dacă cineva este departe de o sursă de incendiu, poate avea totuși efecte negative asupra sănătății în urma inhalării de fum puternic diluat și oxidat”, a declarat Athanasios Nenes, chimist atmosferic la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie Lausanne.

Cum afectează poluarea aerului creierul

Există tot mai multe dovezi că poluarea aerului afectează nu numai sănătatea fizică, ci și sănătatea mintală. Aceasta influențează judecata, performanțele la școală, dar și nivelul de criminalitate.

Dar imaginea nu este una simplă. Expunerea la poluarea aerului este departe de a fi egală. În ciuda a ceea ce ar părea, nu toți respirăm același aer. Adesea, cele mai poluate zone dintr-un oraș, de exemplu, sunt în cartierele cele mai sărace. Acestea sunt zone afectate și de alte probleme care afectează sănătatea, rezultatele educaționale și nivelul criminalității. Factorii precum investițiile în educație, dieta, fumatul, consumul de droguri și consumul de alcool pot avea, de asemenea, un efect.

Citește și: