• Un sistem crucial de curenți oceanici ar putea fi deja pe cale să se prăbușească, potrivit unui nou raport
  • Atlantic Meridional Turning Circulation (AMOC) funcționează ca o bandă transportoare globală gigantică, ducând apă caldă de la tropice la Atlanticul de Nord
  • Efectele prăbușirii AMOC ar putea fi catastrofale. Unele părți ale Europei ar putea vedea temperaturile scăzând cu până la 30 de grade Celsius.

Un sistem crucial de curenți oceanici ar putea fi deja pe cale să se prăbușească, potrivit unui nou raport, cu implicații alarmante pentru creșterea nivelului mării și climei globale – ducând temperaturile să scadă dramatic în unele regiuni și să crească în altele, scrie CNN.

Folosind sisteme de calcul excepțional de complexe și costisitoare, oamenii de știință au găsit o nouă modalitate de a detecta un semnal de avertizare timpurie pentru colapsul acestor curenți, potrivit studiului publicat vineri în revista Science Advances. Și pe măsură ce planeta se încălzește, există deja indicii că se îndreaptă în această direcție.

Atlantic Meridional Turning Circulation (AMOC) – din care face parte Gulf Stream – funcționează ca o bandă transportoare globală gigantică, ducând apă caldă de la tropice către Atlanticul de Nord, unde apa se răcește, devine mai sărată și se scufundă adânc în ocean, înainte de a se răspândi spre sud. Curenții transportă căldură și nutrienți în diferite zone ale globului și joacă un rol vital în menținerea climatului relativ blând în mari părți ale emisferei nordice.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE
COPIII ROMÂNI, AFECTAȚI DE BOLI PSIHICE
O NOUĂ MISIUNE NASA
FRANȚA ÎȘI RECUPEREAZĂ RECORDUL MONDIAL

De zeci de ani, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă asupra stabilității circulației, pe măsură ce schimbările climatice încălzesc oceanul și topesc gheața, perturbând echilibrul de căldură și sare care determină puterea curenților. În timp ce mulți oameni de știință cred că AMOC va încetini în condițiile schimbărilor climatice și ar putea chiar să se oprească, rămâne o incertitudine uriașă cu privire la când și cât de repede s-ar putea întâmpla acest lucru. AMOC a fost monitorizat încontinuu doar din 2004.

Oamenii de știință știu că AMOC s-a închis în urmă cu mai bine de 12.000 de ani, după topirea rapidă a ghețarilor. Acum se chinuie să descopere dacă se poate întâmpla asta din nou. Acest nou studiu oferă o „recunoaștere importantă”, a spus René van Westen, cercetător marin și atmosferic la Universitatea din Utrecht din Țările de Jos.

Oamenii de știință au folosit un supercomputer pentru a rula modele climatice complexe pe o perioadă de trei luni, simulând o creștere treptată a apei dulce la AMOC – reprezentând topirea gheții, precum și precipitațiile și scurgerea râului, care pot dilua salinitatea oceanului și pot slăbi curenții. Pe măsură ce au crescut încet apa dulce din model, au văzut că AMOC a slăbit treptat până s-a prăbușit brusc. Este pentru prima dată când un colaps este detectabil folosind aceste modele complexe, reprezentând „vești proaste pentru sistemul climatic și pentru umanitate”.

Ceea ce studiul nu face, totuși, este să dea intervale de timp pentru un potențial colaps. Sunt necesare mai multe cercetări, a spus van Westen, inclusiv modele care imită și impactul schimbărilor climatice, cum ar fi creșterea nivelului de poluare a încălzirii planetei, ceea ce acest studiu nu a făcut. „Dar putem spune cel puțin că ne îndreptăm în direcția punctului de vârf al schimbărilor climatice”, a spus van Westen.

Efectele prăbușirii AMOC ar putea fi catastrofale. Unele părți ale Europei ar putea vedea temperaturile scăzând cu până la 30 de grade Celsius în decurs de un secol, arată studiul, ceea ce duce la o climă complet diferită în decurs de doar un deceniu sau două. „Nici o măsură realistă de adaptare nu poate face față unor astfel de schimbări rapide de temperatură”, scriu autorii studiului. Țările din emisfera sudică, pe de altă parte, ar putea vedea o încălzire crescută, în timp ce anotimpurile umede și uscate ale Amazonului s-ar putea schimba, provocând perturbări grave ecosistemului.

Prăbușirea AMOC ar putea provoca, de asemenea, creșterea nivelului mării cu aproximativ 1 metru, a spus van Westen. Stefan Rahmstorf, oceanograf fizic la Universitatea Potsdam din Germania, care nu a fost implicat în studiu, a spus că acesta a fost „un progres major în știința stabilității AMOC”.

„Confirmă că AMOC are un punct de vârf dincolo de care se defectează dacă Oceanul Atlantic de Nord este diluat cu apă dulce”. Studiile anterioare care au găsit punctul de vârf al AMOC au folosit modele mult mai simple, a spus el, dând speranță unor oameni de știință că ar putea să nu fie găsit sub modele mai complexe. Acest studiu zdrobește aceste speranțe, a spus Rahmstorf.

Joel Hirschi, șeful asociat al modelării sistemelor marine de la Centrul Național de Oceanografie din Marea Britanie, a declarat că studiul a fost primul care a folosit modele climatice complexe pentru a arăta că AMOC poate trece de la „pornit” la „oprit” ca răspuns la cantități relativ mici de apa dulce care intră în ocean. „Dar există motive pentru a fi precauți”, a adăugat el. Chiar dacă studiul a folosit un model complex, acesta are încă o rezoluție scăzută, a spus el, ceea ce înseamnă că ar putea exista limitări în reprezentarea unor părți ale curenților.

Acest studiu se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi că AMOC s-ar putea apropia de un punct de cotitură – și că ar putea fi chiar aproape. Un studiu din 2021 a constatat că AMOC a fost mai slab decât oricând în ultimii 1.000 de ani. Și un raport deosebit de alarmant – și oarecum controversat – publicat în iulie anul trecut, a concluzionat că AMOC ar putea fi pe cale să se prăbușească încă din 2025.

Cu toate acestea, rămân incertitudini uriașe. Jeffrey Kargel, om de știință de la Institutul de Științe Planetare din Arizona, a spus că suspectează că teoria unei închideri potențial iminente a AMOC „va rămâne oarecum controversată până când, într-un an, vom ști că se întâmplă”. El a asemănat colapsul său potențial cu „învârtirile sălbatice ale unei piețe de valori care preced o prăbușire majoră” – este aproape imposibil să desemnați care schimbări sunt reversibile și care sunt precursoarele unui dezastru.

Datele moderne arată că puterea AMOC fluctuează, dar nu există încă nicio dovadă observată a unui declin, a spus Hirschi. „Dacă vor avea loc schimbări bruște în AMOC, similare cu cele observate în trecut, pe măsură ce clima noastră continuă să se încălzească, este o întrebare deschisă importantă.”

Acest studiu este o piesă din acel puzzle, a spus Rahmstorf. „Se adaugă în mod semnificativ la îngrijorarea în creștere cu privire la colapsul AMOC într-un viitor nu prea îndepărtat”, a spus el. „Vom ignora acest risc pe riscul nostru.”

Citește și