• Originile pandemiei au făcut obiectul unei dezbateri aprige în SUA.
  • Majoritatea agențiilor de informații din SUA sunt de acord că virusul nu a fost modificat genetic sau adaptat în laborator”.
  • Patru agenții cred că virusul a fost transferat de la animale la oameni.

Agențiile de informații americane nu au găsit nicio dovadă directă că virusul COVID-19 a izbucnit dintr-un laborator chinez, se arată într-un raport, informează BBC.

Biroul Directorului de Informații Naționale (ODNI) a declarat că atât o origine naturală, cât și una de laborator rămân scenarii plauzibile. Acesta a precizat că majoritatea agențiilor de informații din SUA sunt de acord că virusul nu a fost modificat genetic sau adaptat în laborator”.

Raportul ODNI a fost publicat vineri seară, după ce Congresul a adoptat în martie o lege care dădea 90 de zile serviciilor de informații americane pentru a declasifica ceea ce știau despre Institutul de Virologie Wuhan (WIV).

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Agenția Centrală de Informații și o altă agenție rămân în imposibilitatea de a determina originea exactă a pandemiei COVID-19 deoarece ambele ipoteze (naturală și de laborator) se bazează pe ipoteze semnificative sau se confruntă cu provocări legate de rapoarte contradictorii”, se arată în raportul de 10 pagini.

COVID-19 ar fi fost transferat de la animale la oameni, susțin patru agenții

Patru agenții cred că virusul a fost transferat de la animale la oameni, se arată în concluzii. Alte două agenții – Departamentul pentru Energie și FBI – continuă să creadă că virusul s-a scurs dintr-un laborator. Constatările au precizat că comunitatea de informații din SUA încă nu poate exclude posibilitatea ca virusul să provină dintr-un laborator.

Toate agențiile de informații americane sunt de acord că virusul COVID-19 nu a fost dezvoltat ca armă biologică, se arată în raport. Acesta a precizat că WIV și armata chineză au colaborat în activitatea privind coronavirusul pentru necesitățile de sănătate publică, deși nu și în cazul unor infecții care ar fi putut, în mod plauzibil, să genereze COVID-19.

Dar raportul a menționat, de asemenea, că oamenii de știință de la WIV au creat chimeri”, sau combinații de coronavirusuri, și au folosit tehnici de clonare genetică inversă care ar putea ascunde modificările intenționate.

Constatările au spus că unii cercetători probabil nu au folosit precauții adecvate de biosecuritate înainte de pandemie. Cu toate acestea, serviciile de informații americane nu au cunoștință de un incident specific de biosecuritate la laboratorul din Wuhan care să fi provocat un focar de COVID-19, potrivit raportului.

Citește și