• Ministerul Regional al Sănătății din Comunitatea Madrid investighează trei cazuri izolate de copii infectați cu hepatită acută severă de origine necunoscută. Trei copii cu vârste cuprinse între doi și șapte ani din Madrid, Aragon și Castilla-La Mancha.
  • Toți au avut nevoie de spitalizare într-un centru din Madrid, iar unul dintre copii a necesitat un transplant de ficat. În orice caz, toate trei au evoluat favorabil, potrivit Ministerului Regional al Sănătății.
  • Lunea trecută, Ministerul Sănătății a trimis comunităților autonome o alertă sanitară internațională emisă de Organizația Mondială a Sănătății ca urmare a cazurilor depistate la copii în Marea Britanie.

Lunea trecută, Ministerul Sănătății a trimis comunităților autonome o alertă sanitară internațională emisă de Organizația Mondială a Sănătății ca urmare a cazurilor depistate la copii în Regatul Unit, informează EFE, citat de 20Minutos.

Ministerul Regional al Sănătății din Comunitatea Madrid investighează trei cazuri izolate de copii infectați cu hepatită acută severă de origine necunoscută. Trei copii cu vârste cuprinse între doi și șapte ani din Madrid, Aragon și Castilla-La Mancha.

Toți au avut nevoie de spitalizare într-un centru din Madrid, iar unul dintre copii a necesitat un transplant de ficat. În orice caz, toate trei au evoluat favorabil, potrivit Ministerului Regional al Sănătății.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Lunea trecută, Ministerul Sănătății a trimis comunităților autonome o alertă sanitară internațională emisă de Organizația Mondială a Sănătății ca urmare a cazurilor depistate la copii în Marea Britanie.

Mai exact, Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) a raportat o creștere a cazurilor de hepatită acută la copii în ultimele săptămâni în Regatul Unit, a căror origine este necunoscută.

Agenția europeană detaliază că tabloul clinic în cazurile identificate este acela de hepatită acută severă cu transaminaze marcat crescute, prezentând adesea icter, uneori precedat de simptome gastrointestinale, inclusiv vărsături ca trăsătură proeminentă, la copii cu vârsta de până la 16 ani.

Origine necunoscută

EDC nu cunoaște cauza hepatitei în aceste cazuri, deoarece virusurile comune care pot provoca hepatita (virusurile hepatitei A, B, C, D și E) nu au fost detectate în niciunul dintre cazuri. În mod similar, au fost excluse cauzele comune, cum ar fi un istoric de călătorie.

Investigațiile inițiale la nivel internațional indică faptul că această boală nu are legătură cu vaccinarea cu Covid-19 sau cu cazurile de infecție, deși unii dintre copiii spitalizați în Anglia din acest motiv au fost testați pozitiv pentru Covid-19.

În conformitate cu Regulamentul sanitar internațional, Direcția Generală de Sănătate Publică a transmis această alertă sistemului de sănătate din Madrid, în special unităților de terapie intensivă pediatrică, pentru a identifica posibilele cazuri, inclusiv retrospectiv, începând cu luna ianuarie a anului trecut.

Simptomele sunt durerile abdominale, vărsăturile sau icterul (îngălbenirea pielii). Potrivit alertei internaționale, majoritatea celor afectați au o evoluție favorabilă, dar un procent mai mic de cazuri au necesitat transplanturi de ficat.

Sfaturi privind modul de prevenire a bolii
Principala măsură preventivă recomandată de Departamentul de Sănătate Publică este spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea tusei cu partea interioară a cotului și utilizarea de șervețele de unică folosință.

De asemenea, recomandă consultarea unui medic pediatru în cazul în care copilul începe să aibă simptome care se agravează în câteva zile și le reamintește că trebuie să primească doar medicamentele prescrise de medic sau de pediatru.