• Rafila: România a făcut tot ce a putut pentru a vinde vaccinul cumpărat în exces.
  • România are de achitat către compania Pfizer vaccin în valoare de 550 de milioane de euro.
  • Rafila: România încă mai primește vaccin anti-COVID de la Moderna, comandat în 2021.
  • Rafila: România a vândut vaccin anti-COVID în valoare de 150 de milioane de euro.

Procesul intentat de Pfizer împotriva României scade încrederea în vaccinare, e de părere ministrul Rafila. Ministrul a dat mai multe declarații despre procesul pe care compania farmaceutică l-a intentat împotriva țării noastre și față de care avem de achitat 550 de milioane de euro. Rafila spune însă că s-a vândut cât s-a putut.

Se caută în acest moment formarea unei „coaliții de state”. Ministrul Rafila spune că a luat legătura cu reprezentanții din Polonia și au avut o discuție legată de acest proces şi se încearcă o coordonare a poziţiilor celor două ţări. Mai există şi ce de-a treia ţară, Ungaria. „O să vedem dacă putem să avem o reprezentare comună sau separată, dar oricum echipele de avocaţi să discute unii cu ceilalţi”, spune ministrul.

Alexandru Rafila spune că Pfizer aruncă în aer credibilitatea vaccinării în general prin acest demers și are și un model de bună practică din partea companiei Moderna. În cazul acestei companii, Romania a plătit un avans pentru care a primit la final de 2023 vaccin updatat la variantele aflate în crculație.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

România are de achitat către compania Pfizer vaccin în valoare de 550 de milioane de euro. Ministrul Rafila spune că stăm mai bine decât puteam sta pentru că România a vândut vaccin anti-Covid în valoare de 150 de milioane de euro, astfel încât datoria să scadă. În paralel, există și o anchetă penală referitoare la achiziția de vaccin anti-COVID din pandemie.

Procurorii vor să afle de ce am ajuns să comandăm 80 de milioane de doze, dintre care am primit până la urmă 35 de milioane.

Citește și