• Epidemia de gripă se declară dacă numărul cazurilor creşte 3 săptămâni consecutiv cu minim 20% şi dacă rata de confirmare a virusului depăşeşte 10% din probe, declară Alexandru Rafila.
  • În cazul în care se va confirma joi epidemia, după ce vor fi anunţate datele de către INSP, se vor lua măsuri legate de modul de funcţionare a unităţilor medicale spitaliceşti.
  • Potrivit datelor MS, 1,5 milioane de români din grupele de risc s-au vaccinat antigripal.

Epidemia de gripă se declară dacă numărul cazurilor creşte 3 săptămâni consecutiv cu minim 20% şi dacă rata de confirmare a virusului depăşeşte 10% din probe, declară ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care face apel ca pacienţii cu forme uşoare şi medii să nu aglomereze Unităţile de Urgenţe.

„Este vorba de confirmarea unei situaţii epidemice. Epidemia nu se declanşează, ea există din cauza creşterii numărului de cazuri care trebuie să crească 3 săptămâni consecutiv cu minim 20% şi a unei rate de confirmare a infecţiei cu virus gripal care trebuie să depăşească 10% din probele care sunt testate”, a spus Alexandru Rafila, la TVR Info despre modul în care în România s-ar putea declara epidemie de gripă.

În cazul în care se va confirma joi epidemia, după ce vor fi anunţate datele de către INSP, se vor lua măsuri legate de modul de funcţionare a unităţilor medicale spitaliceşti.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

„Măsurile vor fi legate de mădul de funcţionare a unităţilor spitaliceşti, de reducerea sau restricţionarea vizitelor pentru un interval limitat de timp, cât durează această situaţie epidemică, utilizarea echipamentului de protecţie, inclusiv masca, de către personalul medical, screening-ul personalului. Tot personalul care prezintă infecţii respiratorii trebuie să nu vină la serviciu, trebuie izolat la domiciliu, masca de asemenea este recomandată şi pentru aparţinători şi bineînţeles pentru pacienţi, fără să existe însă o obligativitate de purtare a măştii în general, dar recomandarea şi inclusiv măsurile igienice, spălarea mâinilor, rămân valabile, la fel ca şi în timpul pandemiei pentru că şi gripa, şi celelalte viroze respiratorii se transmit în mod similar. Este foarte importantă în continuare vaccinarea antigripală sau împotriva infecţiei cu noul coronavirus”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit datelor MS, 1,5 milioane de români din grupele de risc s-au vaccinat antigripal. Alexandru Rafila a mai spus că în ultima lună a fost o creştere cu peste 50% a consumului de medicamente, însă Ministerul Sănătăţii a făcut tot ce s-a putut încât să fie asigurată continuitatea în aprovizionare cu toate medicamentele disponibile care conţin ibuprofen, respectiv paracetamol şi oseltamic.

„Oricine poate solicita oricare dintre aceste medicamente. Am verificat să existe cel puţin la nivelul depozitelor şi deja mâine şi poimâine (joi şi vineri – n.r.) ne întâlnim cu producătorii şi distribuitorii ca să putem asigura toate cantităţile necesare, chiar avem confirmări legate de introducerea unor noi cantităţi pe piaţă din partea unor producători. Nu aş vrea să fac nominalizări, dar avem aceste confirmări, încât săptămâna viitoare să existe o aprovizionare normală cu aceste produse în farmacii”, a mai spus ministrul.

De altfel, MS a anunţat de marţi seara lista de medicamente disponibile pentru răceală şi gripă şi le-a transmis medicilor să treacă în reţetă denumirea internaţională a substanţei, pentru ca pacientul să poată lua medicamentul disponibil în farmacii. De asemenea, Alexandru Rafila le-a transmis pacienţilor să nu aglomereze unităţile de primiri urgenţe în cazul în care au o formă medie sau uşoară de boală, ci să apeleze la medicul de familie.

„Mergem la spital doar dacă discutăm de o boală cu o simptomatologie accentuată. Pentru formele uşoare care sunt comune în marea majoritate a virozelor mergem la medicul de familie. După perioada de sărbători s-au întors, deci medicii de familie sunt în număr mare la lucru, încât să poată să răspundă solicitărilor pacienţilor de pe propriile liste. Cel mai important este un tratament simptomatic, atunci când este necesar şi izolarea la domiciliu a celor care au infecţie. Sigur că pacienţii cu comorbidităţi şi care au o simptomatologie accentuată – febră foarte mare, peste 39, tuse care nu cedează la medicaţia obişnuită – se pot prezenta fie la ambulatoriul de specialitate, fie la unităţile de primiri urgenţe, dar recomandarea pentru cei cu forme uşoare, cel mult medii, este să apeleze la medicul de familie. Prezentarea la UPU este indicată pacienţilor cu forme de boală care le afectează serios starea de sănătate. Noi am pus la dispoziţie cel puţin pentru copii un ghid legat de cum trebuie să se orienteze părinţii în funcţie de simptomatologia copilului şi unde trebuie să se adreseze încât aşteptarea să fie cât mai scurtă şi eficienţa terapeutică să fie cât mai bună”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul, transmite Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Cele mai multe cazuri sunt în Bucureşti, Sibiu, Cluj şi Ilfov.

În săptămâna 19 – 25 decembrie, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 140.688, comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021. Variaţia în plus faţă de media calculată de 64.049 cazuri a 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 119.7%. Au fost raportate la nivel naţional 2.685 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1644 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 79 cazuri înregistrate în S 51/2021.