• În România au fost înregistrate 7.733 cazuri de COVID-19 în 24 ore
  • În șase județe, incidența este de peste 4 cazuri la mia de locuitori
  • 11987 persoane infectate cu SARS-COV2 sunt internate în spitale

România a înregistrat trei recorduri negative într-o singură zi. Peste 7700 de persoane au fost diagnosticate cu COVID în 24 de ore, iar 120 au murit. La Terapie Intensivă sunt 974 de persoane infectate cu SARS-COV2.

Cât mai face față sistemul medical

Prea mult, probabil că nu mai rezistă. La Terapie Intensivă mai avem 276 de paturi libere, din cele 1250. În ultimele opt zile, în ATI, numărul paturilor ocupate a crescut cu 146. Numai ieri au fost raportați cu 58 de pacienți mai mulți față de ziua precedentă. În ritmul acesta, probabil că într-o săptămână nu va mai fi niciun loc liber la Terapie Intensivă.

Ce soluții avem

Pare că nu prea avem o strategie pentru a rezolva această problemă. Ministrul Tătaru spunea că secțiile ATI vor fi extinse astfel încât să avem 1500 de paturi complet dotate pentru cazurile grave. Însă, multe spitale au probleme cu instalațiile de oxigen. Iar un exemplu este spitalul mobil ROL3 de la Iași unde 48 de paturi ATI încă nu sunt funcționale. Dar, cea mai mare problemă o reprezintă lipsa personalului. La Spitalul Județean de Urgență Craiova, secția ATI a fost extinsă cu 10 paturi, dar acestea nu pot fi folosite pentru că nu ar avea cine să îngrijească bolnavii. Este nevoie de cel puțin 5 medici, plus asistente medicale și personal auxiliar.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Ce se întâmplă cu bolnavii

Ambulanțele vin și lasă pacienții la Unitățile de Primiri Urgențe, iar cei mau mulți dintre bolnavi stau acolo cu zilele până se găsește un Loc liber. Mulți dintre acești pacienți sunt suspecți care rămân în izolatoare până le vine rezultatul testului PCR. O soluție, pentru a decongestiona urgențele, ar fi testele rapide, antigen. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru spunea că acestea vor ajunge, la triajul spitalor, la începutul acestei săptămâni. Apoi, a amânat termenul pentru mijlocul săptămânii, iar aseară, am aflat de la Raed Arafat că abia săptămâna viitoare vor ajunge aceste teste.

Cum stau lucrurile la UPU

Explică Mirela Mitrache, asistentă la urgențe în Craiova: “Noi acum facem tratamente. Noi nu făceam tratamente din 12 în 12 ore. Noi le făceam tratamentul de urgenţă şi pacientul mergea pe secţie. Acum, pacienţii stau şi câte 2-3 zile. Trebuie să le faci tratament, în special pe izolator.”