- Cercetătorii au descoperit că un consum regulat de cafea cu cofeină ar putea reduce la minimum riscul de diabet de tip 2.
- Ingredientul activ din cafea este cafeina, un stimulent care poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
- Acest lucru se datorează faptului că cofeina blochează receptorii de adenozină din creier, ceea ce scade nivelul de insulină și crește absorbția glucozei.
Mai mult de 37 de milioane de persoane din Statele Unite se confruntă cu diabetul zaharat, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. Acest lucru înseamnă că sigur cunoști pe cineva care are diabet și de asemenea, că este posibil să ai membri ai familiei care se confruntă cu această boală. Atunci este posibil să îți dorești să iei anumite măsuri pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet, ceea ce ar putea implica consumul de cafea, potrivit unui nou studiu.
Studiul care a fost publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a analizat 4.522 de participante de sex feminin care aveau un istoric de diabet zaharat gestațional (GDM). Ținând cont de cele implicate în perioada 1991-2017, s-au făcut verificări la fiecare doi-patru ani pentru a nota diverși factori, cum ar fi obiceiurile de viață, dieta – inclusiv consumul de cafea cu cofeină și decofeinizată – datele demografice și boala. Dincolo de asta, între 2012-2014 au fost prelevate probe de sânge de la participanții care nu aveau diabet și au fost analizate pentru biomarkeri ai metabolismului glucozei.
În timpul studiului, s-a constatat că 979 dintre participanți au dezvoltat diabet de tip 2. Rezultatele au arătat, de asemenea, că un consum regulat de cafea cu cofeină a fost asociat cu un risc redus de diabet de tip 2.
„Studiul este interesant și important, deoarece arată că cafeaua poate avea un impact pozitiv asupra vieții femeilor, care sunt mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2″, a declarat Amber Dixon, CEO, dietetician și asistent medical geriatric la Elderly Assist Inc. pentru Eat This, Not That! „Este posibil ca cofeina să aibă un efect diferit asupra femeilor decât asupra bărbaților, ceea ce ar avea sens având în vedere concluziile acestui studiu.”
„Ingredientul activ din cafea este cafeina, un stimulent care poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează faptului că cofeina blochează receptorii de adenozină din creier, ceea ce scade nivelul de insulină și crește absorbția glucozei”, explică Dixon, când vine vorba despre modul în care cafeaua cu cofeină poate ajuta, potențial, la prevenirea diabetului.
Cercetătorii au descoperit că, consumul de cafea a fost asociat cu un profil metabolic îmbunătățit – ceea ce înseamnă că un consum mai mare de cafea poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, ajutându-te să menții o greutate și un nivel al tensiunii arteriale sănătoase”, mai notează Dixon.
„Pe lângă faptul că acționează ca un supliment alimentar pentru diabet, s-a demonstrat că cafeaua și cofeina au mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de apariție a bolii Parkinson, datorită antioxidanților, și reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer, datorită cofeinei”, continuă Dixon.
Dacă ești curios în legătură cu cantitatea de cafea pe care ai putea dori să o consumi în mod regulat, Dixon spune că, „consumul moderat de cofeină – una până la trei cești pe zi – poate fi benefic pentru creier, inimă și alte organe”. Pe de altă parte, „consumul a mai mult de patru cești de cafea pe zi poate fi, de fapt, dăunător pentru sănătatea ta și poate crește riscul de boli de inimă și unele tipuri de cancer”, avertizează Dixon. „Consumul a cinci sau mai multe cești de cafea pe zi poate provoca efecte secundare grave, cum ar fi insomnia, iritabilitatea și anxietatea”, adaugă ea.