• Digitalizarea salvează sistemul medical din România în vreme de COVID
  • Aplicația ClujMedicApp îți permite să accesezi consultații medicale de oriunde

Digitalizarea salvează sistemul medical din România în vreme de COVID. Săptămâna trecută, telemedicina a devenit oficială și la noi printr-o ordonanță de urgență.

La Cluj, însă, medicii și IT-iștii testează de aproape un an telemedicina, iar acum au pus-o în aplicare.

Aplicația ClujMedicApp le permite pacienților să acceseze consultații medicale de oriunde.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Raisa Humeniuc, corespondent Aleph News: „Aplicaţia ClujMedicApp se poate descărca momentan de pe telefoanele care folosesc Android, iar în curând va fi disponibilă şi pentru sistemul de operare iOS. Trebuie să ştii că toate consultaţiile care se fac cu ajutorul acestei aplicaţii sunt gratuite şi nu trebuie să fii din Cluj ca să ceri ajutorul medicilor.“

„Toate consultatiile sunt gratuite si, mai important, nu trebuie să fii din Cluj ca să ceri ajutorul medicilor. Până acum cele mai multe apeluri au fost legate de COVID-19”

„Apelurile video sunt preluate de medicii rezidenţi care sunt la dispoziţia ta în fiecare zi de luni până vineri între orele 8-20. În plus, aplicația are și funcție video pentru ca medicii să te poată vedea. Un lucru interesant este că odată ce te înscrii pe aplicație ţi se cere istoricul medical la care doar doctorii au accesul, iar pe baza acestuia ei pot să stabilească imediat un diagnostic. Până acum cele mai multe apeluri au fost legate de COVID-19.“


Un avantaj major al platformei pentru medici este că pe lângă faptul că văd video pacientul, pot lua decizii medicale bazate pe informaţiile sau datele medicale pe care însuşi pacientul le încarcă pe această platformă.

Astfel medicul poate selecta pacienţii pe care poate să îi consulte în ambulatoriu adică pe cei care trebuie să îi vadă faţă în faţă reducând astfel riscurile de transport pentru pacient”, spune Flavia Topan, purtător de cuvânt al Spitalului CLinic Județean Cluj.

„Absolut orice persoană poate să descarce. După care sistemul devine activ şi printr-o simplă apăsare de buton poţi să intri în contact cu medicul pentru asistenţă. Acum conectăm şi medicii de familie. Sunt în vizor 600 de medici de familie care vor fi conectaţi”, a spus Stelian Brad, președinte Cluj IT Cluster.