• Aproape jumătate din spitalele Ministerului Sănătății nu sunt autorizate ISU, arată un raport emis de Curtea de Conturi.
  • 239 de clădiri se află în risc de prăbușire, iar 68 de unități își desfășoară diversele activități în imobile construite înainte de 1900.
  • 54% din spitale nu dețin computer tomograf sau RMN, în vreme ce 30% au depășit deja durata normală de funcționare.

Aproape jumătate din spitalele Ministerului Sănătății nu sunt autorizate ISU, arată un raport emis de Curtea de Conturi. De asemenea, 239 de clădiri se află în risc de prăbușire, iar 68 de unități își desfășoară diversele activități în imobile construite înainte de 1900. 54% din spitale nu dețin computer tomograf sau RMN, în vreme ce 30% au depășit deja durata normală de funcționare. Nici la capitolul resursă umană situația nu este îmbucurătoare. România se situează pe penultimul loc la nivelul Uniunii Europene, cu un număr de 300 de medici la 100 de mii de locuitori.

Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate, nu crede că situația spitalelor din România s-a înrăutățit în ultima vreme.

„Nimic din ceea ce este evidențiat în acest raport, nu este nou, sunt lucruri cunoscute. Concluzia din acest raport este că întreg sistemul sanitar este lipsit de control. Este un sistem care funcționează după ureche, în care o instituție atât de de importat cum este de Curtea de Conturi precizează că nu are cum să facă să să găsească datele reale privind numărul de medicii, de asistente. Cifrele pe care ei le dau acolo sunt de fapt un amalgam de cifre foarte greu de descurcat între ele”, spune Sorin Paveliu.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI
GIULIA CHIRIAC CUCEREȘTE UK-UL

Citește și