Aproape un an de când lucrezi de acasă. Psiholog: „Trebuie să urmeze un ritual cât mai asemănător de cel pe care îl avea când mergea la serviciu”

Aproape că s-a făcut anul de când lucrezi de acasă. Poate nu e cazul tău, însă îţi spun că unele persoane s-au adaptat mai greu. Asta pentru că le lipseşte interacţiunea de la birou şi s-au săturat să lucreze singuri. De profesie jurist, Gabriel, este unul dintre sutele de angajați care a muncit de acasă şi îţi spune că s-a adaptat foarte greu. Angajatorul, spune el, ar trebui să îi ajute pe cei care fac telemuncă şi să ofere chiar o sumă de bani.

Gabriel Posescu, jurist: „De când lucrez de un an de zile de acasă să ştii că da, am simţit lipsa prezenţei la birou. Interacţiuna şi cu clienţii interni este mult mai grea şi mult mai impersonală. Starea personală, da a fost greu de gestionat la un moment dat, dar a trebuit să mă adaptez. Angajatorul ce a pus la punct la un moment dat au fost nişte linkuri să intrăm şi să ascultăm defapt un psiholog sau un expert”


Există totuşi unele companii care au încercat să menţină un echilibru.
Una dintre ele este chiar la noi în ţară. Adrian Mihai, managing partner la agenţia de marketing Web Digital spune că din martie anul trecut, cei 15 angajaţi ai companiei au trecut pe full remote. Iar compania a avut o creștere de peste 40% a cifrei de afaceri.

Andrei Mihai, managing partner Web Digital: Deci în termeni de business, cifra de afaceri şi profitabilitatea business-ului, au crescut. Creşterea eficienţei se apropie de 60%. Acest lockdown, acest work from home, are şi el dezavantajele lui. Cu siguranţă au fost afectaţi de această perioadă, din punct de vedere al conectării. Avem zile în care ne bem cafeaua împreună şi stăm şi discutăm de tot felul de chestii ”outside” from work şi râdem.


Leliana este medic psiholog. Ea îţi spune că de când a început pandemia, numărul cazurilor de episoade depresive a crescut cu 48% în România asta pentru că oamenilor le lipseşte… socializarea. (

Leliana Valentina Pârvulescu, psiholog: „De când a început pandemia a crescut clar numărul cazurilor de episoade depresive, de sindrom depresiv. Pentru a-şi menţine sănătatea mentală este foarte important să urmeze un ritual cât mai asemănător de cel pe care îl avea când mergea la serviciu. Să nu lucreze în nici un caz în pijamale sau în haine de casă. Să nu aibă un loc în dormitor, în vârful patului. Din normativele care se pregătesc la Bruxelles va fi chiar o obligativitate pentru companii să aibă grijă de sănătatea mentală a angajaţilor”

Exit mobile version