• Munca de acasă le permite oamenilor să mănânce mai sănătos, să se simtă mai puțin stresați și să aibă o tensiune arterială mai mică.
  • O analiză a 1.930 de lucrări despre munca la domiciliu a constatat că există avantaje majore, dar și dezavantaje.
  • De la sfârșitul restricțiilor Covid în 2022, unele companii au insistat ca angajații să se întoarcă la birou cu normă întreagă.

Lucrul de acasă le permite oamenilor să mănânce mai sănătos, să se simtă mai puțin stresați și să aibă o tensiune arterială mai mică. Cu toate acestea, lucrătorii la distanță sunt, de asemenea, mai predispuși să mănânce gustări, să bea mai mult, să fumeze mai mult și să se îngrașe, a constatat studiul realizat de cercetătorii de la UK Health Security Agency și King’s College London, scrie The Guardian.

Angajatorii care cred că persoanele care lucrează de acasă sunt leneșe ar trebui să se mai gândească o dată – acestea sunt mai puțin predispuse să își ia concediu medical, au tendința de a lucra mai multe ore și de a lucra seara și în weekend.

Analiza, condusă de Charlotte Hall de la UKHSA, a luat în considerare 1.930 de lucrări academice despre munca la domiciliu, teleworking și alte tipuri de muncă hibridă și la domiciliu, în încercarea de a distila cercetările adesea contradictorii.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Analiza, publicată în Journal of Occupational Health, a identificat trei teme – mediul de lucru la domiciliu, efectul asupra vieții și carierei lucrătorilor și efectul asupra sănătății acestora. Persoanele cu venituri mai mari se bucurau adesea mai mult de munca la domiciliu, dar cei care aveau mai multe responsabilități acasă, cum ar fi îngrijirea copiilor sau treburile casnice – adesea femeile și cei care locuiesc singuri – aveau tendința de a fi mai stresați.

Trecerea la munca la domiciliu în timpul Covid a fost legată „de o creștere a consumului de legume, fructe, lactate, gustări și mese preparate de unul însuși; lucrătorii mai tineri și femeile au beneficiat cel mai mult în ceea ce privește o alimentație mai sănătoasă”, se arată în document.

Unul dintre studiile analizate a constatat că 46,9% dintre angajații care lucrează de acasă au luat în greutate. Cele mai multe dintre lucrările analizate au arătat că cei care lucrează de acasă sunt mai sedentari.

De la sfârșitul restricțiilor Covid în 2022, unele companii au insistat ca angajații să se întoarcă la birou cu normă întreagă, firme precum JP Morgan cerând managerilor să fie prezenți cinci zile pe săptămână.

Refuzarea opțiunilor WFH va însemna că angajații își pot găsi alte locuri de muncă și face companiile mai puțin flexibile în cazul unor crize viitoare, cum ar fi o altă urgență de sănătate, greve sau condiții meteorologice severe care împiedică oamenii să ajungă la birou.

Citește și