• Pentru a doua oară anul acesta este criză de Vesanoid, un medicament pentru cancer.
  • 1.800 de bolnavi de cancer fac tratament cu Vesanoid.
  • Medicamentele cu autorizații speciale sunt importate prin Unifarm.
  • Digitalizarea sănătății prevede un soft de trasabilitate a medicamentelor.
  • Importatorii sunt obligați să asigure medicamentele pe piață.

1.800 de bolnavi de cancer nu au tratament. De data asta lipsește Vesanoidul, un medicament folosit pentru cancerul de sânge și scapă cine poate, adică cine își poate cumpăra din străinătate.

„Un pacient poate necesita cam opt tablete pe zi. Un tub de 570 de euro, de 100 de medicamente, îi folosește, nici o lună nu îi ajunge. Nu mulți își pot permite să își cumpere de pe piața europeană acest medicament”, a spus Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer.

Este a doua oară anul acesta când Vesanoidul lipsește. Prima oară a lipsit în februarie, în iunie a fost din nou pauză pe stoc și de atunci nu s-a rezolvat criza. Este un medicament dintre cele pentru nevoi speciale, care sunt aduse în țară doar prin Unifarm.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

„Aceste autorizații de nevoi speciale au fost mai ales atribuite companiei Unifarm. Și acolo vrem un pic să liberalizăm și să lăsăm și alți distribuitori, pentru a nu mai depinde de un singur distribuitor, atunci când vorbim de aceste autorizații de nevoi speciale”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă spune că nu este singura schimbare pe care vrea să o facă pentru a rezolva crziele succesive de medicamente. Avem acum o ordonanță și pentru o listă esențială de medicamente, pentru care importatorii din România nu trebuie să mai plătească cel mai mic preț din UE, iar prin PNRR vrea să facă un soft pentru a urmări traseul medicamentelor.

„Fiecare medicament este vizualizat unde se află, dacă se află la distribuitor, dacă se află la farmacie, dacă a ieșit din stocul farmaciei, așa încât să vedem în timp real atunci când ne lipsește euthyroxul, dacă el este sau nu la distribuitor, dacă este sau nu la farmacie și să putem să facem și misiuni de control, pentru ca acești furnizori de servicii farmaceutice cum sunt distribuitorii au obligația legală, se cheamă obligație de serviciu public, prin care ei trebuie să aprovizioneze farmaciile la cerere”, a adăugat Ioana Mihăilă.

Schimbările, din păcate, nu vin destul de repede pentru o parte dintre bolnavi, care au nevoie de soluții urgente.

„Cu siguranță se vor mai rezolva o parte din probleme, dar ce facem până atunci? Până la liberalizare, până la promisiuni, până la acte normative, până la ordin de ministru sau, mă rog, ordonanțe de urgență. Ce facem până atunci, pentru că pacineții pot muri de pe o zi pe altă?”, a spus Cezar Irimia.