Ar putea fi acesta sfârșitul mamografiei? Un nou test de transpirație efectuat la domiciliu ar putea înlocui testele dureroase de depistare a cancerului de sân

Un nou studiu sugerează că testele pioniere de transpirație efectuate de la domiciliu ar putea înlocui testele dureroase de depistare a cancerului de sân. Profesorul Simona Francese a descoperit că transpirația de pe degetul unei persoane le poate permite oamenilor de știință să marcheze prezența cancerului de sân cu o precizie de 98%, datorită proteinei pe care o conține.

În ultimii 15 ani, expertul a lucrat alături de poliție la o metodă de colectare a informațiilor din amprentele lăsate la locul crimei și, astfel, a descoperit tehnica de detectare a cancerului. Pe baza unui studiu efectuat pe 15 femei, aceștia au descoperit că această metodă simplă poate detecta boala și gravitatea ei și că este suficient ca persoana să își păteze vârful degetelor pe o placă de probă.

O echipă de cercetători de la Universitatea Sheffield Hallam, care a lucrat cu profesorul Francese, a concluzionat că, în timp, acest procedeu ar putea înlocui mamografiile, odată ce va fi supus unor teste mai ample. În prezent, în timpul mamografiilor, un tehnolog va poziționa sânul unei persoane între două plăci de plastic și va comprima plăcile pentru a face o radiografie.

NHS avertizează că screeningul mamar este adesea incomod și uneori dureros pentru unele persoane. Noua metodă le oferă pacientelor posibilitatea de a face testele în confortul propriei case, în loc să se deplaseze la spital și să facă testele dureroase. O placă de colectare a probelor de aluminiu poate fi trimisă oamenilor la fiecare câțiva ani. Profesorul Francese a declarat pentru The Sunday Times: Analizând moleculele care ne spun sexul individului, am dat peste unele molecule – proteine mici și peptide – care sunt, de asemenea, indicate ca potențiali biomarkeri ai cancerului de sân”.

Modul în care funcționează metoda constă în faptul că amprenta unei persoane va fi stropită cu un strat chimic și plasată într-un spectrometru de masă – unde proba de transpirație este transformată într-un gaz cu ajutorul unui laser puternic. Odată ce acest lucru este făcut, oamenii de știință pot evalua diferitele proteine, care are ca rezultat un profil molecular care oferă un marker precis al cancerului de sân, scrie Daily Mail.

Dintre cele 15 femei prezente la studiu, cinci aveau noduli benigni necanceroși, cinci aveau cancer de sân în fază incipientă și alte cinci aveau cancer de sân metastatic care se răspândise în tot corpul. Profesorul Lynda Wyld, lector la Universitatea Sheffield și chirurg oncolog la Doncaster Royal Infirmary, care a lucrat și ea la studiu, a declarat: „Dar datele pe care le avem până acum sunt foarte promițătoare. Dacă va fi validat și se va dovedi că funcționează în cadrul altor teste, are un potențial uriaș.

Echipa lor lucrează, de asemenea, pentru a afla dacă aceeași tehnică ar putea fi folosită pentru alte variante de cancer – inclusiv pentru cancerul de prostată, potrivit studiului care a fost publicat în revista Scientific Reports. NHS a anunțat recent că, anul trecut, în Anglia, doar 1,97 milioane de femei cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani (62,3%) au participat la programările pentru screening în termen de șase luni de la invitație, din cele 3,17 milioane de femei încurajate să se programeze la un control.

Programul de screening mamar din Marea Britanie are în prezent cele mai mari decalaje între controale din lume. Dame Lesley, care este, de asemenea, profesor de obstetrică și ginecologie la Imperial College din Londra, a afirmat că alegerea de a face mamografii femeilor o dată la trei ani s-a bazat pe bugetele disponibile în momentul în care a fost introdus screeningul la sfârșitul anilor 1980. Cu toate acestea, studii mai recente au arătat că verificările anuale ar salva vieți, deoarece leziunile precanceroase sau cu debut precoce, care pot fi detectate prin screening, sunt vindecabile.

Potrivit Breast Cancer Now, aproximativ 55.000 de femei și 370 de bărbați sunt diagnosticați cu cancer de sân în fiecare an în Marea Britanie. Screeningul poate ajuta la depistarea precoce a cancerelor de sân, atunci când acestea sunt prea mici pentru a fi văzute sau simțite, și este esențial pentru cei care îndeplinesc criteriile de testare.

Exit mobile version