• Persoanele vaccinate „la chiuvetă” care ajung la spital să spună medicului situaţia reală pentru a primi tratamentul optim, spune şeful DSU, Raed Arafat.
  • „Medicii trebuie să păstreze secretul, iar pacienţii nu ar trebui să aibă teamă că dacă spun la medic se va trezi cu dosar penal”, spune el.

„Am aflat de astfel de cazuri. E adevărat că nu de multe pentru că lumea nu spune că, de fapt, s-a vaccinat, cum zicem noi, <la chiuvetă>. Însă ştim cazul de la Sibiu, au mai fost şi alte cazuri mediatizate. (…) Noi nu putem să garantăm 100% şi nimeni nu poate garanta, existând această metodă, că persoanele vaccinate care decedează sunt toate vaccinate real. Poate o parte sunt vaccinate real şi o parte nu. Dar acest lucru nu avem cum să-l controlăm decât dacă persoana spune că nu a fost vaccinată real. Ar fi în folosul ei, măcar în perioada tratamentului, pentru că medicul altfel ia în considerare riscurile petru persoana respectivă”, spune Raed Arafat.

Şeful DSU spune că riscul de a face o formă gravă este mult mai mic pentru persoanele vaccinate faţă de cele nevaccinate.

„Dacă persoana spune că este vaccinată şi ştie că nu este vaccinată riscă să primească o decizie greşită şi să nu intre pe anumite scheme de tratament. Deci, cel puţin dacă o persoană este pozitivă, ajunge la medic şi va trebui să spună medicului care este statusul ei real”, adaugă Arafat.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ulterior, şeful DSU a revenit cu precizări despre implicaţiile juridice.

„Medicul, clar, are obligaţia să păstreze secretul pacientului şi să nu-l reclame mai departe şi să folosească această informaţie pentru stabilirea tratamentului pacientului. Adică pacientul nu ar trebui să aibă teamă că dacă spune la medic se va trezi cu dosar penal”, a completat Raed Arafat.

Multe persoane aşa-zis vaccinate au ajuns la spital cu forme grave de COVID-19, iar certificatele lor de imunizare au început să fie verificate de organele de anchetă.