Asimptomaticii depistați cu COVID-19 nu pot fi externați în acest moment, conform ministrului Sănătății. Când se pot întoarce acasă

Asimptomaticii depistați cu COVID-19 nu pot fi externați în acest moment, conform ministrului Sănătății. Când se pot întoarce acasă Sursa Foto: Mediafax / Alexandru Dobre
  • Persoanele asimptomatice depistate cu Covid-19 nu pot fi externate în acest moment, când cazurile noi sunt în creștere, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
  • Potrivit lui Nelu Tătaru, nu pot fi externate cazurile confirmate pozitiv, în timp ce există un număr mare de îmbolnăviri noi.
  • Evaluarea cazurilor și externarea acestora se află în planurile oficialilor, însă cu condiția ca numărul de îmbolnăviri să fie în scădere.

Întrebat vineri, la Focșani, dacă ia în calcul externarea pacienților asimptomatici, Tătaru a răspuns: „Purtăm în acest moment discuții. Sunt patologii care pot fi concomitente și atunci, chiar dacă este asimptomatic, în cazul unor patologii concomitente trebuie tratat cu mai multă atenție.”

„Evaluarea la 6-7 zile și externarea la 10 zile rămân în perspectivele noastre, dar în condițiile în care vom vedea că avem un număr în scădere”, a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, autoritățile nu pot gestiona „returnarea către domiciliu sau societate” a unor cazuri confirmate pozitiv cât timp sunt multe îmbolnăviri noi.

Avocatul Poporului ceruse analizarea situației persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19 internate obligatoriu în spitale și măsuri pentru respectarea prevederilor legale referitoare la consimțământul pacienților.