• 1 din 8 femei va fi diagnosticată cu cancer de sân în cursul vieții.
  • 3 din 10 românce nu au făcut niciodată o ecografie mamară.
  • În alte țări europene media femeilor care fac mamografie e de 60%.

Cu o floare nu se face primăvară, dar începe schimbarea. Cel puțin o zi pe lună va fi mai roz tot anul datorită unei asociații de antreprenoare din Cluj-Napoca, care vrea să atragă atenția asupra prevenției cancerului de sân.

„Ziua Roz” va avea loc de anul viitor o dată pe lună și își propune să motiveze cel puțin 10.000 de femei să facă ecografie mamară anual.

Inițiativa a fost pusă în mișcare în urma unui sondaj care arată că trei din zece românce nu au făcut niciodată o ecografie mamară. Asta deși cancerul de sân rămâne principala cauză de mortalitate la femei în România.

Recomandări

MIGRAȚIE LA NIVEL RECORD
CONTINUĂ PLOILE ÎN SPANIA
HACKERII AU O NOUĂ ȚINTĂ
TINERII CONSUMATORI
HOUDINI? TU EȘTI?
GHID TURISTIC A.I.

Una din opt femei va fi diagnosticată cu cancer de sân în cursul vieții. În România doar 9% dintre femei și-au făcut mamografia, comparativ cu o medie de 60% în alte țări europene. Suntem departe de alte țări precum  Suedia, Danemarca, Finlanda sau Portugalia, unde rata femeilor care își fac mamografie este de peste 80%.

Prevenția joacă un rol important. Atunci când cancerul de sân este depistat într-o fază incipientă, rata de supraviețuire crește până la 94%. Rata medie de supraviețuire la cinci ani în UE a crescut la 83%. Doar în  România avem unul dintre cele mai mici procente, doar 75%. Motivul? Procentului redus al femeilor care  apelează la screening-ului mamar. Prețul unei mamografii diferă în funcție de tipul de echipamente și clinica aleasă. O mamografie clasică începe de la 150 de lei și poate ajunge până la 660 de lei.

La nivel global, 2,3 milioane de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, iar 685.000 își pierd viața.

Citește și