• Câteva spitale au înregistrat o creștere cu 23% a numărului de diagnostice de cancer de sân de când folosesc tehnologia AI.
  • Unii medici cred că inteligența artificială salvează vieți.
  • În unele cazuri, inteligența artificială detectează semnele timpurii ale bolii cu ani înainte ca tumora să fie vizibilă la o scanare tradițională.

Institutul Christine E. Lynn Women’s Health and Wellness Institute, din cadrul Spitalului Regional Boca Raton a constatat o creștere de 23% a cazurilor de cancer de când a implementat AI în timpul screening-ului pentru cancerul de sân, scrie Fox News.

Kathy Schilling, directorul medical al institutului, a declarat despre cabinet că are nouă radiologi specializați în radiologie mamară, care au o bursă de formare, întrucât creșterea numărului de detecții timpurii a fost surprinzătoare.

„Tot ceea ce facem este să citim studii de imagistică mamară, așa că m-am gândit, știți, că probabil eram destul de buni în ceea ce făceam, dar acest studiu vine într-adevăr să ne arate că până și radiologii de sân dedicați și dedicați se pot descurca mai bine utilizând inteligența artificială”, a spus Schilling.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

„ProFound AI”, creat de iCad, este conceput pentru a semnala zonele cu probleme pe mamografii. Programul a studiat milioane de scanări ale cancerului de sân și, în timp, a învățat să încercuiască leziunile și să estimeze riscul de cancer.

„Dacă îți dai seama că 90% dintre cazuri sunt benigne și nu au nicio constatare, știi, devii obosit. Devii hipnotizat de derularea imaginilor. Inteligența artificială ne ajută să ne reorientăm și să găsim acele mici cancere minuscule pe care le căutăm”, a explicat Schilling.

„ProFound AI” a devenit prima tehnologie de acest tip care a fost autorizată de FDA în decembrie 2018. Institutul a adoptat tehnologia revoluționară în timpul pandemiei COVID-19, iar spitalul se mândrește acum cu unul dintre cele mai timpurii studii în ceea ce privește impactul AI asupra cancerului.

Schilling crede, de asemenea, că AI ar fi putut ajuta la salvarea vieții lui Luz Torres, după ce o mamografie de rutină efectuată la 1 aprilie a dezvăluit o mică tumoare canceroasă. Torres a spus că nu a avut niciun simptom sau înclinație că ceva ar putea fi în neregulă.

„Am un țesut mamar foarte dens, așa că îmi fac întotdeauna o mamografie și o ecografie. Recomandarea de la acea vizită a fost biopsia mamară, așa că am făcut-o în decurs de o săptămână, iar apoi am primit un telefon că patologia a fost cancer la sân”, a declarat Torres într-un interviu emoționant. „A fost o detecție timpurie. Vin în fiecare an, sunt la zi cu mamografia, așa că este o tumoare foarte mică”.

Torres a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 1 la începutul lunii aprilie și a fost operată recent. Din fericire, se așteaptă ca ea să se recupereze complet după o depistare timpurie. „Arată bine. Pentru că a fost numit stadiu timpuriu 1, nu voi avea nevoie de chimioterapie, așa că sunt foarte fericită pentru asta”, a declarat Torres, care a descris institutul ca fiind „uimitor”.

„Dorința de a îmbunătăți tehnologia pentru pacienți de a găsi acest cancer de sân la pacienți la timp, când este tratabil, iar prognosticul ajunge să fie grozav. Sunt destul de norocoasă să fiu una dintre aceste paciente. Este o binecuvântare”, a conchis ea.

Mai multe companii au lansat produse de inteligență artificială cu capacitatea de a semnala anomalii în timpul screening-ului pentru cancer. Medicii folosesc, de asemenea, AI, pentru a detecta cancerul cerebral, cancerul pulmonar și cancerul de prostată.