• „Regele” inteligenței artificiale declarat că unele dintre pericolele reprezentate de chatboții cu inteligență artificială sunt „destul de înfricoșătoare”.
  • Geoffrey Hinton, în vârstă de 75 de ani, și-a anunțat demisia de la Google.
  • „În acest moment, nu sunt mai inteligente decât noi, din câte îmi dau seama. Dar cred că în curând ar putea fi”, a spus Dr. Hinton.

Un om considerat pe scară largă drept „regele” inteligenței artificiale (AI) și-a dat demisia de la Google, avertizând asupra pericolelor tot mai mari pe care le reprezintă evoluțiile din acest domeniu. El a declarat că unele dintre pericolele reprezentate de chatboții cu inteligență artificială (AI) sunt „destul de înfricoșătoare”.

Geoffrey Hinton, în vârstă de 75 de ani, și-a anunțat demisia de la Google într-o declarație pentru New York Times, afirmând că regretă acum munca sa, scrie BBC.

„În acest moment, nu sunt mai inteligente decât noi, din câte îmi dau seama. Dar cred că în curând ar putea fi”. Dr. Hinton a acceptat, de asemenea, că vârsta sa a jucat un rol în decizia sa de a părăsi gigantul tehnologic, spunând pentru BBC: „Am 75 de ani, așa că este timpul să mă retrag.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cercetările de pionierat ale doctorului Hinton în domeniul învățării profunde și al rețelelor neuronale au deschis calea pentru sistemele actuale de inteligență artificială precum ChatGPT. Dar psihologul cognitiv și informaticianul britanic-canadian a declarat pentru BBC că chatboții ar putea depăși în curând nivelul de informații pe care îl deține un creier uman.

„Personajele negative”

„În momentul de față, ceea ce vedem este că roboți precum GPT-4 eclipsează o persoană în ceea ce privește cantitatea de cunoștințe generale pe care o are și o eclipsează cu mult. În ceea ce privește raționamentul, nu este la fel de bun, dar face deja raționamente simple. „Și, având în vedere ritmul de progres, ne așteptăm ca lucrurile să se îmbunătățească destul de repede. Așa că trebuie să ne facem griji în această privință.” În articolul din New York Times, Dr. Hinton a vorbit despre „personajele negative” care ar încerca să folosească chatboții AI pentru „lucruri rele”.

Când BBC i-a cerut să detalieze acest lucru, el a răspuns „Acesta este doar o ideea privind cel mai rău scenariu, un fel de scenariu de coșmar. „Vă puteți imagina, de exemplu, că un personaj negativ, cum ar fi [președintele rus Vladimir] Putin, a decis să dea roboților capacitatea de a-și crea propriile subobiective”. Omul de știință a avertizat că acest lucru ar putea, în cele din urmă, „să creeze sub-obiective de genul trebuie să obțin mai multă putere”.

El a adăugat: „Am ajuns la concluzia că tipul de inteligență pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de inteligența pe care o avem. „Noi suntem sisteme biologice, iar acestea sunt sisteme digitale. Iar marea diferență este că, în cazul sistemelor digitale, aveți multe copii ale aceluiași set de greutăți, același model al lumii.” „Și toate aceste copii pot învăța separat, dar își pot împărtăși cunoștințele instantaneu. Așadar, este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și, de fiecare dată când o persoană învață ceva, toată lumea știe automat. Și așa pot acești chatbots să știe mult mai multe decât orice persoană.”

El a subliniat că nu a dorit să critice Google și că gigantul tehnologic a fost „foarte responsabil”. „De fapt, vreau să spun câteva lucruri bune despre Google. Și sunt mai credibile dacă nu lucrez pentru Google”.

Într-o declarație, Jeff Dean, șeful departamentului de știință al Google, a declarat „Rămânem dedicați unei abordări responsabile a inteligenței artificiale. Învățăm în permanență pentru a înțelege riscurile emergente, inovând în același timp cu îndrăzneală”.

Citește și