• Asteroidul care a lovit Pământul în urmă cu 66 de milioane de ani poate că a distrus toți dinozaurii, dar a adus cu el și un metal care distruge celulele canceroase.
  • Iridiul poate pătrunde în nucleul celulelor canceroase și le poate distruge atunci când este expus la lumină.
  • Acest tip de tratament al cancerului se numește terapie fotodinamică, în care lumina este folosită pentru a activa fotosensibilizatorii care oxidează speciile de celule canceroase.

Asteroidul care a lovit Pământul în urmă cu 66 de milioane de ani poate că a distrus toți dinozaurii, dar a adus cu el și un metal care distruge celulele canceroase. Se crede că iridiul, un metal rar și dens, a fost adus pe Pământ atunci când asteroidul care a ucis aproape toate animalele vii s-a ciocnit cu planeta.

Metalul, care se găsește cel mai des în asteroizi, constituie o mică parte din scoarța terestră. În anii 1980, oamenii de știință au emis ipoteza că sosirea iridiului pe Pământ a coincis direct cu data de aterizare a asteroidului.

Acum, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Warwick, Universitatea Sun Yat-sen și Universitatea Shenzhen, iridiul poate pătrunde în nucleul celulelor canceroase și le poate distruge atunci când este expus la lumină”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick au descoperit că, atunci când este combinat într-un compus, iridiul se agață de o proteină din sânge numită albumină și atacă nucleul celulelor canceroase atunci când este activat de lumină.

În mod uimitor, această proteină de mari dimensiuni poate pătrunde în celulele canceroase și poate furniza iridiu care le poate ucide.” Profesorul Peter Sadler de la Departamentul de Chimie al Universității din Warwick a declarat într-un comunicat.

Acest tip de tratament al cancerului se numește terapie fotodinamică, în care lumina este folosită pentru a activa fotosensibilizatorii care oxidează speciile de celule canceroase. Un studiu realizat de Universitatea Sun Yat-sen și Universitatea Shenzhen din China a demonstrat capacitatea compusului de iridiu la distrugerea celulelor canceroase prin cultivarea unei tumori canceroase în laborator și apoi prin utilizarea unui laser pentru a activa compusul de iridiu.

Aceștia au descoperit că compusul de iridiu a prezentat o fotocitotoxicitate remarcabilă împotriva unei game de linii de celule canceroase și sferoizi tumorali”.

În timp ce testele și studiile de laborator indică faptul că iridiul ar putea fi folosit în mod favorabil în lupta împotriva cancerului, suntem departe de testele reale pe oameni, deoarece oamenii de știință nu au testat încă acest lucru pe animale. Dar Dr. Sadler spune că, dacă această tehnologie poate fi transpusă în clinică, ar putea fi eficientă împotriva unor tipuri de cancer rezistente și ar putea reduce efectele secundare ale chimioterapiei.”