AstraZeneca a actualizat datele cu privire la riscul de tromboză al persoanelor vaccinate împotriva COVID-19

Valeriu Gheorghiță: România ar putea renunţa la vaccinul AstraZeneca

Un nou studiu a actualizat datele disponibile anterior cu privire la riscul de tromboză la persoanele vaccinate cu serul AstraZeneca, crescând ratele de incidență a complicațiilor precum tromboza venoasă cerebrală și trombocitopenia, anunță 20Minutos.

Aceeași lucrare, efectuată în Scandinavia, a constatat, de asemenea, rate mai mari de rezultate trombocitopenice după administrarea de vaccinuri cu ARN mesager (Pfizer și Moderna), deși în aceste cazuri creșterea a fost mai puțin semnificativă, iar analizele de sensibilitate nu au fost consecvente. Ei concluzionează că acest lucru trebuie să fie confirmat prin alte metode.

Un efect secundar rar, dar grav

Cercetarea în cauză a fost publicată în JAMA Network Open și, potrivit autorilor săi (de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică), confirmă ceea ce se știa deja: că vaccinul AstraZeneca este asociat cu un efect secundar rar, dar grav, trombocitopenia trombotică imună.

Pe de altă parte, subliniază aceștia, nu s-a stabilit nicio asociere consistentă între aceste complicații și vaccinarea cu Pfizer sau Moderna.

Chiar și așa, trebuie remarcat faptul că, inclusiv în cazul AstraZeneca, frecvența reacțiilor adverse este foarte scăzută. În cazul trombozei venoase cerebrale, de exemplu, s-a observat doar un exces de 1,6 cazuri la 100.000 de doze (diferența dintre grupul studiat și ceea ce ar fi de așteptat în populația generală).

Aceste constatări, în principiu, nu ar trebui să schimbe neapărat statutul actual al vaccinului AstraZeneca. Mai exact, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) consideră că balanța riscului seric (punând în balanță riscul de a contracta COVID-19 și de a suferi un rezultat grav vs. riscul de a suferi reacții adverse cauzate de vaccin) rămâne pozitivă, deși unele țări au ales să nu-l mai folosească, fiind disponibile opțiuni chiar mai sigure.

Pentru realizarea studiului, autorii au folosit date colectate de serviciile de sănătate din Norvegia, Finlanda și Danemarca. Acesta este unul dintre marile puncte forte ale cercetării, deoarece utilizează înregistrări care acoperă întreaga populație din trei țări cu asistență medicală universală, asigurând un acces egal pentru întreaga populație studiată.

Exit mobile version