- AstraZeneca anunţă că vaccinul are o eficienţă de 79% anti-Covid şi nu creşte riscul formării unor cheaguri de sânge.
- Vaccinul are o eficienţă de 80% la persoane în vârstă de peste 65 de ani, subliniază grupul farmaceutic.
- Cercetarea pentru siguranţa şi eficacitatea vaccinului, publicată luni, s-a bazat pe un eşantion de 32.449 de participanţi într-un studiu de fază 3.
Potrivit unui studiu amplu, realizat pe 32.000 de subiecţi în Statele Unite, privind eficienţa vaccinului de la AstraZeneca, arată un rezultat de 79%, scrie Reuters.
Vaccinul a fost, de asemenea, 100% eficient în cazurile severe de boală, susține gigantul farmaceutic AstraZeneca, într-un comunicat de presă.
Testele clinice au mai cuprins şi Chile şi Peru
Cercetătorii de la Oxford, care au realizat vaccinul pentru AstraZeneca, au declarat că vaccinul lor anti-Covid este „sigur şi eficient, adăugându-se datelor de la testele precedente realizate în Regatul Unit, Brazilia şi Africa de Sud, precum şi datelor în timp real din Regatul Unit”.
AstraZeneca a declarat că se pregătește să trimită datele către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente și pentru o lansare în Statele Unite, în cazul în care va câștiga autorizația de utilizare de urgență.
Aproximativ 20% dintre participanți au în jur de 65 de ani și aproximativ 60% au afecțiuni medicale asociate care cresc riscul îmbolnăvirii severe cu COVID-19 sever, cum ar fi diabetul, obezitatea sau bolile cardiace.
Rezultatele vin la scurt timp după ce o mulţime de ţări au suspendat temporar utilizarea vaccinarii cu serul AstraZeneca în urma apariţiei cheagurilor de sânge la unele persoane vaccinate. Experţii din domeniul sănătăţii au criticat aspru această mişcare, citând lipsa de date, în timp ce analiştii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra absorbţiei vaccinurilor, pe măsură ce virusul continuă să se răspândească.