• AstraZeneca retrage de pe piață vaccinul anti-Covid19, Vaxzevria, pentru că a scăzut cererea.
  • AstraZeneca nu mai produce vaccinul Vazxzevria, EMA a retras autorizația de piață.
  • AstraZeneca a vândut 3 mld. de doze de vaccin, care au salvat 6,5 milioane de vieți.
  • Profitul AstraZeneca a crescut cu 21% în T1 2024, datorită medicamentelor oncologice.

AstraZeneca retrage de la vânzare vaccinul anti Covid-19, spune că a scăzut cererea și nu se mai justifică. În contextul în care au apărut vaccinuri noi, eficiente pentru noile tulpini ale virusului Sars-Cov2, compania a decis să nu mai fabrice și să distribuie vaccinul.

Atunci când a fost scos pe piață, vaccinul, care a fost făcut cu o tehnologie clasică, a virusului modificat genetic, a fost conceput ca unul pentru toată lumea, iar compania chiar l-a vândut, inițial, la costul de producție, în special în țările sărace. Abia în 2021 a adăugat un mic adaos comercial. Au fost vândute trei miliarde de doze, iar britanicii se mândresc cu faptul că a salvat 6 milioane și jumătate de vieți. Dar a fost și cel mai controversat vaccin, din cauza efectelor adverse. În Statele Unite nu a fost niciodată aprobat, în Australia i-a fost retrasă autorizația anul trecut, același lucru l-a anunțat acum și Agenția Europeană a Medicamentului, care transmite că a retras autorizația la cererea grupului farmaceutic britanic. Nu e ca și cum AstraZeneca nu s-ar descurca fără vaccinul anti-COVID, îi scad vânzările, dar profitul din primul trimestru al acestui an a crescut cu 21%, datorită vânzărilor de medicamente oncologice.

Ce se întâmplă cu cei care au avut de suferit?

În momentul în care toate vaccinurile anti-COVID au fost puse pe piață, s-au luat în calcul riscurile și beneficiile. Într-un fel, am putea spune că producătorii sunt acoperiți, au pus asta și în prospect. Însă, la AstraZeneca vorbim de 2-3 cazuri de tromboză, adică formarea de cheaguri de sânge care pot fi fatale, la 100.000 de doze administrate.

Recomandări

RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?
TRUMP „ÎNGHEAȚĂ” ÎN TIMPUL DISCURSULUI
CINE E MUHAMMAD MUKHABAR?
CONTRACTELE LUI ALTMAN

De altfel, 51 de oameni au dat în judecată compania, 12 dintre ele în numele unor apropiați care ar fi murit după ce s-au vaccinat. Iar acesta recunoaște, într-un document trimis Înaltei Curți din Londra, că vaccinul poate provoca, în cazuri rare, tromboză. Despăgubirile pe care le cer sunt de 125 de milioane de dolari.

Citește și