• Videoclipurile de pe social media contribuie la creșterea autodiagnosticării ADHD la adulți.
  • 25% dintre adulți cred că ar putea avea ADHD neconfimat.
  • Doar 13% dintre cei care cred că au ADHD au discutat cu un medic.

Ai văzut și tu acele videoclipuri virale în care se discută despre simptomele ADHD. Ți se pare că te regăsești?

Deși social media a ajutat la creșterea conștientizării, este foarte important să ne gândim de două ori înainte de a trage concluzii pe cont propriu.

Care ar trebui să fie primii pași corecți pe care să îi facă cineva înainte să își pună singur un diagnostic? 

„Într-adevăr, autodiagnosticarea, în special în urma vizionărilor videoclipurilor de pe social media, a devenit o practică frecventă și chiar periculoasă dacă nu este abordată într-un mod corect.

Recomandări

UNDE SCHIEZI AZI?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z SE SIMTE NEIUBITĂ
CREȘTE CONSUMUL INDIVIDUAL PER CAPITA
NU AJUNG ACASĂ!

Recomand abordarea cu prudență. Social media oferă acces rapid la informații despre sănătatea mintală dar trebuie să privim aceste informații ca o inspirație pentru reflexie, nu ca un diagnostic.

Simptomele prezentate pot fi generale și aplicabile multor persoane într-un anumit context fără a indica o afecțiune reală. După ce cineva simte că ar putea avea unele simptome, este important să se documenteze dintr-un set medical de încredere, cum ar fi site-uri oficiale de sănătate sau articole academice. 

Bineînțeles, în loc să tragă concluzii pe baza informațiilor, recomand să discute preocupările cu un medic, cu un psiholog sau cu un psihiatru. Aceștia vor face o evaluare obiectivă și pot oferi un diagnostic adecvat dacă este cazul”, a declarat Ana Maria Ambrosa, psiholog, pentru Aleph News.

Cât de periculoasă este această autodiagnosticare?

„Fără o evaluare profesională este foarte ușor să interpretezi greșit simptomele. Multe afecțiuni psihice sau fizice pot avea simptome similare și fără un specialist, care să facă distinție între ele, se poate ajunge la concluzii eronate. 

Dacă tu vei lua un tratament inadecvat, acesta va duce la abordarea unor comportamente nesănătoase, încercarea de a desena singur o afecțiune care nu este, de fapt, corect diagnosticată.

De exemplu, luarea de suplimente sau chiar medicamente fără prescripție poate agrava starea de sănătate și poți chiar ignora problemele reale”, a declarat Ana Maria Ambrosa, psiholog, pentru Aleph News.

Citește și