• În ultimele 24 de ore, în România, au fost raportate 4.478 cazuri noi de COVID.
  • În Dolj și Timiș, la ATI COVID nu mai e liber niciun loc pentru adulți.
  • În Craiova, rata de infectare a ajuns la 2,02 cazuri la mia de locuitori.
  • În Timișoara sunt 135 cazuri noi, iar rata de infectare a ajuns la 2,58.
  • La ATI sunt internate 762 de persoane diagnosticate cu COVID-19.

Valul patru al pandemiei de COVID-19 a luat iar prin surprindere autoritățile. Astăzi, peste 760 de persoane sunt internate la ATI, iar unele spitale deja nu mai sunt locuri libere la Terapie Intensivă. Pentru că n-au avut bani de modernizări, secțiile ATI nu pot fi extinse. Nu rezistă rețelele electrice sau de gaze medicale.

La Spitalul Județean de Urgență Craiova, la finalul anului trecut, conducerea spitalului a solicitat 3 milioane de euro, din fonduri europene, pentru a construi o secție modulară ATI, cu 30 paturi.

Proiectul a fost aprobat abia acum câteva săptămâni. Când vor începe lucrările…? E greu de spus. Și banii pentru modernizarea rețelei de gaze au venit târziu, așa că spitalul nu mai face față acum. Toate locurile la ATI sunt ocupate, iar operațiile au fost sistate pentru că rețeau de oxigen nu suportă un consum mai mare.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Lipsă de locuri și în Timișoara

„Nu avem posibilitatea să extindem, cel puțin deocamdată, secția sau sectorul de Terapie Intensivă COVID. Este vorba de înlocuirea conductei care duce oxigenul în spital. Procedurile de achiziție publică sunt greoaie. Sunt termene lungi care trebuie respectate. Din acest motiv durează mult”, a declarat Laurențiu Ivanovici, managerul SJU Craiova.

În județul Timiș mai sunt patru paturi pentru copii și trei la Institutul de Boli Cardiovasculare. Pentru ceilalți pacienți COVID nu mai e niciun loc. Problema cea mai gravă e la Spitalul Victor Babeș unde sunt pline și saloanele non-ATI. Iar despre suplimentarea locurilor de Terapie Intensivă nici nu poate fi vorba, pentru că instalația electrică este veche și subdimensionată.

Diana Manolescu, director medical Spitalul Victor Babeș Timișoara: „Orice suplimentare de paturi, în condițiile de care e nevoie pentru un pat de terapie intensivă, de la monitoare și așa mai departe. Există riscul într-adevăr, ca orice sursă care se folosește suplimentar să suprasolicite și se poate întâmpla oricând, orice incident.

Secția ATI Orșova, modernizată

Puține spitale și-au pus la punct infrastructura necesară pentru a putea extinde numărul de paturi ATI. Un exemplu pozitiv este Spitalul suport COVID Orșova. Managerul a reușit să strângă în bugetul instituției 110.000 euro și a modernizat secția ATI. Toate rețelele au fost refăcute, au fost aduse ventilatoare noi și aparatură performantă pentru monitorizarea pacienților.

„Este schimbat, adică reabilitat în integralitate. De la sistemul electric, sistemul termic După cum se vede, ușile, care sunt cu senzori cu amprentă digital. Dacă doamne ferește se întâmplă ceva sunt trei sisteme de alimentare. Inclusiv, după cum vedeți, fiecare pat are 12 prize, are oxigen medical, avem injectomate, infuzomate”, a declarat Adrian Cican, managerul Spitalului Orșova.