- EMA anunță că înainte de administrarea dozei cu numărul trei de vaccin anti-COVID ar fi nevoie de studii observaționale și date colectate din realitate.
- Scopul studiilor ar fi ca specialiștii să stabilească mult mai clar când ar fi momentul potrivit pentru administrarea dozei de rapel și dozei cu numărul trei.
- Marco Cavaleri: „Avem nevoie de date colectate din teren: fie din lumea reală, fie din studiile clinice. Acestea ar trebui să ne arate ce nivel de protecție ne oferă vaccinurile pe care le utilizăm în prezent”.
Doza a treia de vaccin anti-COVID și chiar și doza de rapel ar trebui să fie administrate doar în urma unor rezultate colectate cu ajutorul unor sondaje sau studii observaționale din lumea reală, relatează Reuters.
Afirmația a fost făcută în cursul zilei de miercuri, 12 mai 2021, de către autoritățile Agenției Europene pentru Medicamente.
Marco Cavaleri, șeful departamentului de riscuri biologice asupra sănătății și responsabil de strategia vaccinării de la Agenția Europeană pentru Medicamente, a avertizat că nu ar trebui să fie luate „măsuri premature” în privința rapelului COVID-19.
„Trebuie să analizăm rezultatele din lumea reală pentru că doar în acest fel vom obține datele de care avem nevoie pentru a decide când ar fi un moment potrivit pentru o a treia doză de vaccin anti-COVID”, a spus Marco Cavaleri.
„Avem nevoie de date colectate din teren: fie din lumea reală, fie din studiile clinice. Acestea ar trebui să ne arate ce nivel de protecție ne oferă vaccinurile pe care le utilizăm în prezent”, a adăugat Cavaleri.
Uniunea Europeană a început deja să comande dozele de vaccin pentru rapel, iar Marea Britanie și Statele Unite ale Americii se pregătesc pentru administrarea dozei cu numărul trei de vaccin anti-COVID, până înainte de iarnă.
Marco Cavaleri a fost întrebat dacă vaccinurile pe care le utilizăm în prezent ar fi eficiente împotriva tulpinii COVID dezvoltate în India. Cavaleri a spus că EMA analizează situația foarte atent, iar datele colectate până acum sunt „mai degrabă liniștitoare” pentru serurile utilizate în Uniunea Europeană.