• Premierul Cîțu spune că România are vaccin și pentru a treia doză, dacă va fi nevoie
  • Oamenii de știință cercetează dacă este nevoie de o a treia doză de ser anti-COVID
  • Medicii spun că a trei doză reactivează sistemul imunitar și elimină noile variante de virus

Ai nevoie de trei doze de vaccin ca să ții COVID-ul departe? Companiile Pfizer și Moderna fac deja studii, pentru că imunitatea dată de seruri durează cel mult 12 luni.

Medicul Radu Țincu crede că încă o doză duce nivelul de anticorpi la nivelul optim și vede mai multe scenarii posibile.

„Sunt mai multe scenarii luate în calcul: unul ar fi ca această treia doză de vaccin să se realizeze cu jumătate din cantitatea de vaccin de la primele două. Alt scenariu va fi legat de faptul că poate va fi necesară o modificare a compoziției vaccinului, astfel încât el să corespundă variantelor virale circulante”, a explicat medicul toxicolog Radu Țincu.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Florin Cîțu: „Dacă este nevoie și medicii recomandă, vom face acest lucru”

Premierul Florin Cîțu spune că și administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID va fi tot gratuită, dacă medicii o recomandă.

„Dacă este nevoie și recomandă medicii, bineînțeles că vom face acest lucru. Avem dozele deja, am luat în calcul vaccinarea și pentru anul viitor, deci dozele sunt contractate, dacă se va schimba strategia de vaccinare va fi inclusă în aceste doze cu siguranță”, a spus Florin Cîțu.

Matei Bărăgău a făcut prima injecție cu vaccinul anti-COVID. Unde merg două înțepături, merge și a treia, crede el.

„Dacă toată ideea asta cu a treia doză ar fi susținută de recomandarea unui medic, atunci, da, cel mai probabil aș face și a treia doză pentru sporirea imunității”, a spus Matei Bărăgău.

Marea Britanie vrea să imunizeze cu a treia doză doar persoanele de peste 50 de ani

Marea Britanie ia în calcul imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID. Dar numai pentru britanicii de peste 50 de ani.

„Este important să fie vaccinate persoanele la risc şi s-ar putea să fie nevoie să vaccinăm doar persoanele care sunt mult mai în vârstă pentru a preveni internările şi decesele, pentru că am văzut că acolo apar reduceri ale răspunsului imun şi scăpări ale protecţiei imune, deci riscul cel mai mare este pentru persoanele în vârstă”, a explicat Tudor Toma, medic în Marea Britanie.