Avertismentul lui Valeriu Gheorghiță: România ar putea înregistra o creștere a cazurilor de COVID-19 la finalul verii

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV). Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV). Foto: gov.ro
  • Valeriu Gheorghiță avertizează că România ar putea înregistra o nouă creștere a cazurilor de COVID-19 la sfârșit de august, început de septembrie
  • Valeriu Gheorghiță crede ca majoritatea infectărilor vor fi cu tulpina delta
  • România a raportat până acum doar 35 de cazuri de infectare cu tulpina delta

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a spus la Digi24 că e posibil ca țara noastră să înregistreze o creștere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19, probabil la sfârșit de august, început de septembrie. De asemenea, Valeriu Gheorghiță crede ca majoritatea infectărilor vor fi cu tulpina delta.

Coordonatorul campaniei de vaccinare amintește de situația în care se află Marea Britanie îb acest moment, țară care se confruntă cu un nou val de infectări din cauza variantei delta a SARS-CoV-2.

Experiența prin care trece Marea Britanie în acest moment arată că această infecție se răspândește cu precădere în rândul persoanelor nevaccinate și nu este întâmplător că această tulpină este prezentă îndeosebi la persoanele tinere din Marea Britanie, unde procentul celor nevaccinați este destul de crescut, a spus Valeriu Gheorghiță.

El susține că vaccinarea este soluția pentru a evita un nou val de infectări. Medicii din Regatul Unit au constatat că persoanele cu schemă de vaccinare completă au un nivel de protecție de peste 90% față de riscul de spitalizare, față de boala care evoluează cu complicații și cu risc de deces, spre deosebire de persoanele care sunt vaccinate cu o singură doză și care nu au un nivel foarte mare de protecție.

„Mesajul este de a completa, într-adevăr, schema de vaccinare. Marea Britanie, astăzi, a redus acel interval între cele două doze de la 12 săptămâni la 8 săptămâni, pentru a accelera vaccinarea celor care au primit o primă doză, tocmai că s-a observat această tendință de a afecta persoanele care au primit o singură doză”, a spus Valeriu Gheorghiță.

În ultimele 24 de ore doar 20.345 de persoane s-au vaccinat în România, iar interesul românilor pentru imunizare continuă să scadă.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat săptămâna trecută că nu este exclus ca varianta delta a coronavirusului să devină predominantă și în România. Până acum, țara noastra a înregistrat 35 de cazuri de infectare cu această variantă.