• Cercetătorii au raportat o descoperire potrivit căreia bacteriile sănătoase care ies din intestin pot ajuta la combaterea tumorilor canceroase din alte părți ale corpului.
  • Aceste cunoștințe ar putea ajuta la dezvoltarea unor tratamente mai bune împotriva cancerului sau la îmbunătățirea eficacității celor existente.
  • Oamenii de știință observaseră, în cercetări anterioare, o relație între componența microbilor prezenți în tractul digestiv și eficacitatea imunoterapiilor împotriva cancerului.

Cercetătorii de la UT Southwestern (UTSW) au raportat o descoperire potrivit căreia bacteriile sănătoase care ies din intestin pot ajuta la combaterea tumorilor canceroase din alte părți ale corpului. Noua cercetare ajută la clarificarea modului în care utilizarea antibioticelor poate influența succesul imunoterapiei împotriva cancerului. Aceste cunoștințe ar putea ajuta la dezvoltarea unor tratamente mai bune împotriva cancerului sau la îmbunătățirea eficacității celor existente.

Concluziile studiului, al cărui prim autor a fost studentul absolvent Yongbin Choi, au fost publicate în revista Science Immunology.

Bacteriile intestinale și succesul terapiei

Cercetările arată că, în cazul terapiei cu puncte de control imunitar (TIC), microbii intestinali călătoresc din intestine până la ganglionii limfatici. Aceștia declanșează celulele imunitare – mai exact, celulele T și celulele dendritice – atunci când ajung la destinație pentru a face ca terapia respectivă să fie eficientă. Fără deplasarea bacteriilor utile către ganglionii limfatici, ICT este lipsită de potență.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Oamenii de știință observaseră, în cercetări anterioare, o relație între componența microbilor prezenți în tractul digestiv și eficacitatea imunoterapiilor împotriva cancerului, precum pembrolizumab (Keytruda) și ipilimumab (Yervoy). Unul dintre aceste studii a fost condus de Andrew Y. Koh, M.D., care este implicat și în lucrarea actuală.

Pembrolizumab (Keytruda) și ipilimumab sunt exemple de inhibitori ai punctelor de control imunitar. Aceste medicamente blochează legarea proteinelor de punct de control imunitar. În pofida asocierii observate între bacteriile intestinale și imunoterapia împotriva cancerului, cercetătorii nu au ajuns la un consens cu privire la echilibrul corect de microorganisme pentru a îmbunătăți terapia împotriva cancerului. Studiile au făcut aluzie la diverse bacterii utile.

Oamenii de știință au fost nedumeriți cu privire la modul în care bacteriile din interiorul intestinului tău pot avea un impact asupra cancerului la plămâni, sâni sau piele”, a explicat Koh, profesor asociat de pediatrie și microbiologie la UTSW. Acum înțelegem mult mai bine acest mecanism și, în viitor, sperăm să folosim aceste cunoștințe pentru a lupta mai bine împotriva cancerului.”

Cum funcționează microbii intestinali

Koh și colegii săi cercetători au folosit șoareci cu tumori de melanom. Ei au vrut să verifice efectele inhibitorilor de puncte de control imunitar asupra modului în care microbii intestinali se deplasează prin corpul animalelor. S-a constatat că aceste medicamente, care sporesc capacitatea sistemului imunitar de a ataca tumorile, promovează inflamația în tractul digestiv. Acest lucru aduce o remodelare a ganglionilor limfatici din intestin, conform cercetătorilor.

Echipa a constatat că aceste modificări permit microbilor intestinali să iasă din intestine și să meargă în ganglionii limfatici din apropierea tumorilor sau în tumorile însele. Acest lucru duce la declanșarea anumitor celule imune și la uciderea celulelor tumorale.

Conform rezultatelor, un tratament cu antibiotice poate împiedica inhibitorii de puncte de control imunitar. Utilizarea antibioticelor duce la epurarea majorității bacteriilor intestinale, împiedicând astfel capacitatea acestora de a stimula sistemul imunitar.

De asemenea, acest studiu aruncă mai multă lumină asupra motivelor pentru care unele studii anterioare au sugerat bacterii benefice distincte. Koh a explicat că ceea ce este cel mai important este ca bacteriile benefice să ajungă în ganglionii limfatici sau în tumori – contează mai puțin ce bacterii exacte sunt implicate.

Cercetătorii lucrează acum la dezvoltarea unor terapii pe bază de bacterii care să sporească eficiența inhibitorilor de puncte de control imunitar.

Citește și: