• Este un lucru destul de obișnuit să consumi suficientă apă în fiecare zi pentru a susține funcțiile corporale, inclusiv digestia și metabolismul, pentru a menține o temperatură normală a corpului și a menține organele și țesuturile sănătoase.
  • Consumul de băuturi răcoroase, de apă rece ca gheața în timpul lunilor de vară pentru a învinge căldura sufocantă este extrem de frecvent.
  • Deși ajută la potolirea setei și ne face să ne simțim revigorați cu o senzație de răcoare instantanee, mulți oameni cred că nu este cea mai bună practică.

Este un lucru destul de obișnuit să consumi suficientă apă în fiecare zi pentru a susține funcțiile corporale, inclusiv digestia și metabolismul, pentru a menține o temperatură normală a corpului și a menține organele și țesuturile sănătoase.

Consumul de băuturi răcoroase, de apă rece ca gheața în timpul lunilor de vară pentru a învinge căldura sufocantă este extrem de frecvent.

Deși ajută la potolirea setei și ne face să ne simțim revigorați cu o senzație de răcoare instantanee, mulți oameni cred că nu este cea mai bună practică.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ar trebui evitată apa rece?

În mod normal, temperatura corpului nostru este de 37 de grade Celsius, iar că, dacă consumăm apă rece, organismul se orientează spre reglarea acestei temperaturi prin consumul de energie, a declarat Dr. Sonam Solanki, consultant pneumolog. În termeni simpli, apa rece poate provoca un dezechilibru în organism și poate încetini procesul digestiv.

De asemenea, dacă consumi apă rece în timpul meselor, atunci corpul începe să utilizeze energia pentru reglarea temperaturii corpului, care altfel ar fi fost folosită pentru digestie și absorbția substanțelor nutritive. Un alt motiv pentru a evita consumul apă rece, în special în timpul sau după mese, este acela că crește șansele de a dezvolta mucoase iritante, dureri în gât și nas înfundat”, a declarat Dr. Solanki.

Dar nu există riscuri semnificative pentru sănătate asociate cu același lucru, chiar dacă o persoană bea apă rece într-o zi călduroasă”, a subliniat Shweta Mahadik, nutriționist clinic, Fortis Hospital Kalyan. De fapt, potrivit unui studiu din 2012, consumul de apă rece în timpul exercițiilor fizice poate ajuta la împiedicarea supraîncălzirii corpului și, astfel, face ca o sesiune de antrenament să fie mai reușită. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că consumul de apă rece face ca organismul uman să mențină mai ușor o temperatură centrală mai scăzută”, a informat ea.

Deci este apa caldă o opțiune mai bună?

Un studiu publicat în 2003 a constatat că trecerea de la consumul de apă rece la apă caldă ar putea duce la pierderea în greutate. Cercetătorii au constatat că consumul a 500 ml de apă înainte de masă stimulează metabolismul cu 30 de procente.

Dacă o persoană care este răcită sau are gripă, ori suferă de vreo afecțiune cronică, cosumă apa rece, acest lucru va duce la o digestie mai lentă.

În timp ce apa caldă are beneficii considerabile, nu există riscuri asociate cu apa rece, deoarece are aceleași beneficii ca și consumul obișnuit de apă la temperatura camerei și anume menținerea hidratării și o senzație de prospețime.

Totuși, potrivit doctorului Dixa Bhavsar, practician ayurvedic, cel mai bine este să eviți apa rece ca gheața și să alegi în schimb apă la temperatura camerei sau apă călduță.