• Bill Gates crede că ţările mai slab dezvoltate vor primi vaccinul anti-Covid în 6-8 luni
  • „Fiecare politician este presat ca ţara lui să primească mai multe doze”, a spus Gates
  • În următorii 10 ani, spune Gates, vaccinurile ARNm vor deveni mai rapide şi mai ieftine de produs, mai uşor de depozitat

În cel mai bun caz, ţările mai sărace vor primi vaccinul anti-Covid cu o întârziere de şase până la opt luni, crede Bill Gates, relatează Reuters.

Gates a numit lansarea primelor doze de vaccin o „problemă foarte mare de alocare”, care a pus presiune pe instituţiile globale, guverne şi producătorii de medicamente. „Fiecare politician este presat ca ţara lui să primească mai multe doze”, a spus Gates.

Fundaţia Bill şi Melinda Gates a donat până acum 1,75 de miliarde de dolari pentru a ajuta la stoparea pandemiei. Fundaţia a făcut donaţii inclusiv pentru iniţiativa COVAX, condusă de Organziţa Mondială a Sănătăţii, dar şi prin sprijinul direct al unor producătorii de vaccinuri.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

COVAX îşi propune să livreze 2,3 miliarde de doze de vaccin anti-Covid până la finalul anului, dintre care 1,8 miliarde de doze sunt destinate ţărilor mai sărace. Livrările ar trebui să înceapă în câteva luni.

Bill Gates a mai spus că presiunea pe producătorii de vaccinuri nu este utilă. Pfizer – BioNTech, AstraZeneca sau Moderna au reuşit să producă vaccin anti-Covid în mai puţin de un an.

Bill Gates vede şi partea bună a pandemiei

O parte bună a pandemiei este viteza de dezvoltare a vaccinurilor pe bază de ARNm, tehnică la baza căreia stau vaccinurile produce de Pfizer – BioNTech şi Moderna.

În următorii 10 ani, spune Gates, vaccinurile ARNm vor deveni mai rapide şi mai ieftine de produs, mai uşor de depozitat, ceea ce poate ajuta la dezvoltarea de vaccinuri pentru boli precum HIV sau malarie.

„Aduce o nouă speranţă pentru vaccinurile care ne lipsesc. Le-am putea obţine mult mai repede”, a mai spus el.