- CEO Pfizer: „Este o zi mare pentru ştiinţă, umanitate”
- CEO BioNTech: „Credem că imunizarea va dura cel puţin un an”
- Pfizer şi BioNTech vor cere aprobarea FDA saptamâna viitoare
- 50 de milioane de doze vor fi produse în 2020. Vor fi vaccinaţi 25 milioane de oameni
- Pfizer va produce 1,3 miliarde de doze în 2021
- UE discută cumpărarea a 200 de milioane de doze în prima tranşă
- Vaccinul este eficient în proporţie de 90%, mult peste norma de acceptare FDA
Speranţa uriaşă pentru umanitate, lovită de o pandemie care a ucis peste un milion de oameni, vine de la americani și germani. Vaccinul Pfizer și BioNTech, are o eficiență de peste 90%, mult peste limita de aprobare în America.
Albert Bourla, CEO PFIZER: „Este o zi mare pentru ştiinţă, pentru umanitate, când realizezi că vaccinul tău are o eficienţă de 90%, când înţelegi că speranţa a miliarde de oameni, a milioane de afaceri, a sute de Guverne e pe umerii tăi… Cred că vedem lumina de la capătul tunelului.”
Aproape 44.000 de oameni au participat la faza a treia de testare. Iar 90% dintre ei au fost protejați de virus în 28 de zile de la vaccinare. Pfizer anunţă că va produce 50 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul acestui an şi alte 1,3 miliarde anul viitor. Iar Uniunea Europeană discută cumpărarea a 200 de milioane de doze. Asta înseamnă că România va primi cam 10 milioane de doze.
Alexandru Rafila: „E un vaccin foarte sensibil la variaţile de temperatură, nu va putea fi admisitrat în mod tradiţional, ci în centrele de vaccinare, la care poate să ajungă uşor cei care au nevoie să fie vaccinaţi. Rezistă în ambalaj un număr limitat de zile, minus 80 de grade, are un ambajal special care conține gheață carbonică. Trebuie o foarte bună coordonare și planificare. E un vaccin care trebuie administrat în două doze. Sper să nu ne prindă decembrie, ianuarie cu vaccinul disponibil, dar fără organizarea necesara administrarii. Eu sper ca după vaccinare și imunitatea să fie extrem de lungă.”
Horia Banciu, biolog la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca: „Dezvoltarea unui vaccin a însemnat una dintre descoperirile majore ale umanității, lucru care a avut loc acum aproape 150 de ani. (…) Imunitatea este strategia de apărare a unui organism împotriva bolilor provocate de diferiți agenți patogeni. Imnunitatea este de două feluri: una este programată de codul nostru genetic, ne naștem cu ea, iar cealaltă este dobândită. Funcționează sub forma unui proces de învățare a organismului. Odată intrat în contact organismul nostru cu acești patogeni, aceste entități lasă în corpul nostru o amprentă, iar această amprentă este memorată de organsim. (..) Vaccinurile reprezintă o formă de stimulare a imunității dobândite.”
Horia Banciu, biolog la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca: „Am încredere în vaccinurile care sunt dezvoltate pe o perioadă de timp destul de lungă, astfel încât să treacă în toate testele de calitate. Acestea sunt stadii clinice. Sputnik nu le-a parcurs. Stadii clinice care înseamnă un număr suficient de oameni testați, astfel încât vaccinul să dobândească credibilitate.”
Întrebat dacă numărul de 44.000 de persoane testate este suficient, Hora Banciu a spus că aceste cifre sunt standarde de calitate stabilite pentru stadiul clinic respectiv. El a spus că acest număr este suficient de mare pentru a ne da o speranță.