• Anterior, se credea că această uitare a feței” afecta între 2 și 2,5% dintre persoanele din întreaga lume.
  • Un nou studiu al Universității Harvard, publicat în revista de specialitate Cortex, a descoperit că până la una din 33 de persoane ar putea suferi de această afecțiune, adică 3,08% din populație.
  • Potrivit Universității, patologia poate avea trei cauze principale.

Aveți probleme în a vă aminti fețele oamenilor pe care îi întâlniți? Sunt șanse ca memoria vizuală să nu fie punctul dumneavoastră forte. Dar dacă problema este atât de severă încât îngreunează situațiile sociale, așa cum a povestit actorul Brad Pitt într-un interviu pentru GQ anul trecut, este posibil să suferiți de o afecțiune numită prosopagnosie. Incidența acesteia, spune Universitatea Harvard, este în creștere.

Mai frecventă decât se credea până acum

Anterior, se credea că această uitare a feței” afecta între 2 și 2,5% dintre persoanele din întreaga lume. Cu toate acestea, un nou studiu al Universității americane, publicat în revista de specialitate Cortex, a descoperit că până la una din 33 de persoane ar putea suferi de această afecțiune, adică 3,08% din populație.

Trebuie remarcat faptul că această afecțiune nu apare ca atare în principalul manual de diagnosticare, astfel încât nu există o definiție clară a acesteia. În această lucrare, totuși, autorii consideră că este definită de o incapacitate de a ne aminti fețele care ne poate face să nu reușim să identificăm persoanele pe care le cunoaștem sau, dimpotrivă, să credem că am văzut înainte persoane pe care nu le cunoaștem. Pentru a fi considerată patologică, aceasta trebuie să fie atât de severă încât să provoace dificultăți semnificative în interacțiunea socială.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Potrivit Universității, patologia poate avea trei cauze principale. Ea poate fi dobândită, când este rezultatul unei leziuni cerebrale (de obicei în regiunile temporale sau occipitale), congenitală (cauzată de anomalii genetice) sau rezultatul unor anomalii în dezvoltarea vitală. Este important să fiți conștienți de măsura în care poate apărea această problemă. De exemplu, poate fi grav dăunătoare la locul de muncă, făcând imposibilă relaționarea cu clienții sau colegii de muncă în mod convențional. De asemenea, poate afecta persoanele din spectrul autist sau persoanele cu boli neurodegenerative.

Oricum ar fi, autorii acestui studiu subliniază că rezultatele lor evidențiază necesitatea de a actualiza criteriile și considerația clinică a unei boli care ar putea afecta mult mai multe persoane decât cele care primesc asistență medicală pentru ea.