- Diabetul, bolile cardiovasculare sau cancerul prezintă un risc foarte mare pentru cei infectaţi
- Specialițtii spun că sunt şapte boli care te fac extrem de vulnerabili în faţa coronavirusului
- Dintre cei care și-au pierut viaţa, 71,4% aveau afecţiuni cardiovasculare
De când a apărut Covid-19, este menționat, din ce în ce mai des, termenul de „comorbidităţi”. Este vorba despre acea asociere de boli care fac un om mai vulnerabil, iar în cazul coronavirusului, duc la forme mai grave ale bolii sau deces.
Advertisment
Încă de la începutul pandemiei, medicii din întreaga lume şi-au dat seama că diabetul, bolile cardiovasculare sau cancerul prezintă un risc foarte mare pentru cei infectaţi.
Agenţia Naţională pentru securitate Sanitară din Franţa a analizat datele pentru întreaba populaţie, 66 de milioane de oameni, în ferioada februarie-iunie 2020, ca să determine care sunt cei mai vulnerabili oameni în faţa coronavirusului.
Recomandări
Bolile cele mai riscante în cazul infectării cu Covid-19
Specialițtii spun că sunt şapte boli care te fac extrem de vulnerabili în faţa coronavirusului. Prima este sindromul down, pentru care riscul de spitalizare este de şapte ori mai mare şi cel de deces de 23 de ori mai mare decât cel al bolnavilor de Covid-19 care nu au această boală.
Retardul mental duce la un risc de spitalizare de patru ori mai mare şi de deces de şapte ori mai mare.
La mucoviscidoza, o boală pulmonară rară, riscul de spitalizare este de patru mai mare, iar cel de deces de şase mai mare. Iar cei care au inusuficienţă renală cronică terminală sau fac dializă au un risc de patru ori mai mare de spitalizare şi de cinci ori mai mare de deces.
Cancerul pulmonar activ şi transplantul de plamâni şi de rinichi vulnerabilizează şi ele foarte mult pacienţii bolnavi de Covid-19.
Bătrânii sunt mai vulnerabili
Pentru cei de peste 85 de ani, riscul de spitalizare este de cinci ori mai mare decât la cei din grupa de vârstă 40-44 de ani. Iar riscul de deces este de o sută de ori mai mare. Bărbaţii au un risc de spitalizare cu 40% mai mare decât femeile, şi un risc de deces de două ori mai mare.
Cum arată noile cifre
Nu avem cifre pentru cei spitalizaţi sau detalii despre riscurile comorbidităţilor. Ştim însă că vârsta medie a celor care se îmbolnăvesc este de 48 de ani, iar a celor care pierd lupta cu virusul este de 71 de ani.
Dintre cei care și-au pierut viaţa, 71,4% aveau afecţiuni cardiovasculare, 32,6% diabet şi 21,9% afecţiuni neurologice.
Obezitatea, bolile renale, bolile pulmonare sau cancerul sunt comorbidităţile cele mai frecvente ale celor bolnavi de Covid-19 care au murit.
Comorbidităţile românilor care au murit de Covid-19
- Boli cardiovasculare – 71,4%
- Diabet – 32,6%
- Boli neurologice – 21,6%
- Obezitate – 18,5%
- Afecţiuni renale – 16,6%
- Afecţiuni pulmonare – 12,4%
- Neoplasm – 10,8%
- Altele – 19,1%
Partenerii noștri