- România a primit o a doua tranșă de 140.400 de doze.
- Avem vaccin, dar este ținut în congelatoare.
- Personalul medical are prioritate la vaccinare.
Sunt deja două vaccinuri aprobate, trei, dacă îl pui la socoteală şi pe cel produs de AstraZeneca, aprobat în Marea Britanie. Deşi este cel mai ieftin şi uşor de depozitat, Agenţia Europeană a Medicamentului încă nu l-a aprobat şi nu are în plan să o facă în ianuarie.
Advertisment
Era planul nostru de salvare, serul cel mai uşor de transportat şi administrat, care ar fi putut să dea o şansă la o viaţă liniştită bătrânilor. Una e să ţii un vaccin la congelator la -70 de grade Celsius, una e să îl ţii la frigider la 8 grade C. Am primit peste 150.000 de doze de vaccin Pfizer săptămâna aceasta. Doze care rămân în congelatoare.
Cadrele medicale nu au luat cu asalt vaccinarea
Şi, chiar dacă, logistic, ar fi greu de transportat pentru bătrâni sau bolnavi, ar putea fi vaccinaţi şi ei cu dozele pe care cadrele medicale nu se grăbesc să le folosească.
Recomandări
„Acest refuz din partea celor care să fie primii, şi am fost de acord ca ei să fie primii ca să aibă cine să ne îngrijească, refuză vaccinarea. Deci statul trebuie să ia măsuri de urgenţă pentru că altfel nu vom face decât să ne numărăm morţii”, a spus Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Sunt peste 4 milioane de români înscrişi în programele naţionale de sănătate. Adică au boli grave, iar asta înseamnă că ar trebui să aibă prioritate la imunizare. De luni de zile au porţile spitalelor închise. Acum le au şi pe cele ale centrelor de vaccinare.
„Deocamdată, autorităţile nu vor să comunice cu noi”
„Este important să ne vaccinăm, este important să o facem la timp, este important să nu mai răspândim virusul. Se ştie că pacienţii cronici sunt cei mai expuşi infectării şi putem deveni aacel vehicul de transport al virusului, deci vaccinarea este o mană cerească pentru noi, pacienţii cronici”, a adăugat Cezar Irimia.
Campania de vaccinare demarează foarte timid la noi. Vaccinăm puţin pentru că medicii sunt în concediu de Revelion ori s-au răzgândit. Organizatorii campaniei de vaccinare abia-abia încep să comunice. Iar oamenii au nevoie de răspunsuri la întrebările pe care le pun.
„Se pare că deocamdată autorităţile nu vor să comunice cu noi. Noi am mediatizat destul de mult importanţa vaccinării, dar nu ne putem substitui statului român”, a conchis preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.