• Primele doze de vaccin anti-Covid, care au sosit în România chiar în ziua de Crăciun, au ajuns sâmbătă la ora 08:00 la Institutul Cantacuzino, unde vor fi depozitate
  • Premierul Florin Cîțu, șeful DSU Raed Arafat, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare și miniștrii Sănătății și Apărării se află la Institut
  • Potrivit autorităților, vaccinarea va începe mâine în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în „prima linie în lupta împotriva coronavirusului”

ACTUALIZARE 09:00. Prima tranşă de doze de vaccin a ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală

„Este un moment pe care îl aşteptăm de un an de zile, livrarea şi distribuţia vaccinului va ajuta la limitarea şi eradicarea pandemiei”, a declarat premierul Florin Cîţu, prezent la recepţionarea vaccinului. Premierul a precizat că vaccinarea va începe în România în acelaşi moment în care începe peste tot în Europa.

Prima persoană care va fi vaccinată este un cadru medical, a precizat medicul Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Gheorghiţă spune că în cazul vaccinării a 60 – 70% din cetăţeni va fi atins nivelul de imunicare colectivă, şi că pentru acest lucru este nevoie de 10,7 – 11 milioane de doze de vaccin. În prezent România are contractate 10 milioane de doze.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Efectele adverse constatate cel mai adesea au fost de intensitate uşoară şi medie, la nivel local – durere, disconfort, tumefacţie, roşeaţă, febră, dureri musculare sau de cap, dar au fost şi efecte majore la persoane cu un istoric de alergii.

Prima etapă a campaniei de vaccinare, cea a persoanlului medical, ar trebui să se termine la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, iar etapa a treia, de masă, ar putea începe în aprilie 2021, a spus Gheorghiţă.

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19, au ajuns în ţară pe la Vama Nădlac 2, vineri, în ziua de Crăciun, în jurul orei 13.40.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a fost desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Vaccinarea începe în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Evenimentul de vaccinare de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” va începe duminică, 27 decembrie. În aceeaşi zi, acţiuni similare vor fi organizate şi în celelalte nouă spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

În primă instanţă va fi vaccinat personalul medical, urmând ca la anul să fie vaccinate persoanele din grupele de risc, iar, apoi, populaţia generală. Vaccinarea, care va fi voluntară şi gratuită, se va face pe bază de programare.

A doua tranşă de vaccin, 150.000 de doze, ar putea ajunge la începutul săptămânii viitoare, iar în luna ianuarie sunt aşteptate săptămânal câte 150.000 de doze.


Oficialii români au recepționat în această dimineaţă, la Institutul Cantacuzino, prima tranşă de vaccinuri comandate de Uniunea Europeană de la Pfizer/BioNTech. Transportul a ajuns la destinaţie sâmbătă la ora 08:00, după ce ieri, vineri, la ora 13.40 a trecut prin Vama Nădlac 2

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a fost desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 au intrat în țară pe la Vama Nădlac 2, în ziua de Crăciun, în jurul orei 13.40. Este momentul când marcăm începutul Zilelor Europene ale Vaccinării în România.

Acțiunile care marchează Zilele europene ale vaccinării în România se desfășoară în perioada 25-27 decembrie. Ele vor fi organizate în București și în toate regiunile țării, printr-o serie de activități menite să marcheze debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Asistăm la un moment istoric, care arată că lumea a găsit o soluție. UE a reușit să nu dezamăgească cetățenii. Așa cum a intrat camionul cu primele doze de vaccin în spatele noastre, au intrat în toate țările UE. A fost un efort imens, la care au participat toate țările, inclusiv România. Este o speranță, lumina de la capătul tunelului. Asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat și uităm de măsuri. E abia un început care va dura până va avea impact”, a declarat Raed Arafat la intrarea vaccinului în țară.

E o onoare pentru mine să mă aflu aici, e ziua în care primim prima tranșă, simbolică, care va ajunge în cursul dimineții de 26 decembrie la institutul Cantacuzino. E alocată liniei întâi. Mă bucur să constat interes pe tema vaccinării, că există dezbatere – toate aceste lucruri ne obligă să demarăm campania în condiții cât se poate de sigură. Toate activitățile sunt perfect coordonate cu tot ce se întâmplă în celelalte țări UE. Suntem pregătiți să demarăm campania!”, a declarat și Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare.