- Adrian Marinescu: „Situaţiile în care putem să nu purtăm mască sunt mult mai rare decât am crede”
- Doar după o evaluare amănunțită a medicului de specialitate, o persoană poate primi recomandarea de a nu purta masca
- În cazul în care masca nu poate fi purtată, trebuie respectate alte măsuri de protecție și distanțare
Medicul infecționist Adrian Marinescu explică în ce situații o persoană poate fi absolvită de purtarea măștii și ce boli împiedică purtarea acesteia.
Adrian Marinescu, medic infecţionist: „Situaţiile în care putem să nu purtăm mască sunt mult mai rare decât am crede. Cei care într-adevăr au din punct de vedere medical o indicaţie şi nu trebuie să poarte mască, sunt situaţii extrem de rare. Vorbim de boli cronice pulmonare sau cardiace, care să fie însoţite de insuficienţă respiratorie cronică şi care să fie şi documentată.”
Medicul a mai precizat că lipsa măștii ar trebui înlocuită cu alte măsuri, care să protejeze bolnavul de o eventuală infecție care ar agrava boala. Adrian Marinescu recomandă pentru cazurile excepționale distanțarea, regulile de igienă stricte, evitarea zonelor aglomerate și contactul cu persoanele din jur.
Adrian Marinescu, medic infecţionist: „Aici vorbim de o evaluare a medicului specialist, pneumolog sau cardiolog care să ateste în mod clar acest lucru. Pentru că sunt rare situaţiile în care într-adevăr nu putem purta mască. M-aş gândi exact invers. O persoană are cu atât mai mare nevoie să poarte mască pentru persoanele vulnerabile şi are un risc mai mare de a face o formă severă.”