• Zonele verzi sunt invadate de căpuşe şi ţânţari
  • Insectele pot transmite boli periculoase precum West Nile sau Lyme
  • Uleiul de levănţică ţine insectele la distanţă

Odată cu temperaturile ridicate, începe şi sezonul căpuşelor şi al ţânţarilor. Parcurile sunt invadate de aceste insecte care pot transmite boli periculoase. Medicul epidemiolog Ana-Maria Dobrotă spune că peste 20 de oameni ajung
zilnic în cabinetul medical din cauza muşcăturilor de căpuşe. În timpul weekend-ului, numărul acestora creşte.

„Sunt mai multe boli infecţioase care au ca vector căpuşele sau ţânţarii. În România, principalele ar fi West Nile, virusul West Nile transmis prin înţepătura de ţânţar, iar cele transmise de căpuşe, cele mai întâlnite sunt boala Lyme şi richetioza, febră butonoasă“, spune Ana-Maria Dobrotă, medic epidemiolog.

Cum te poți proteja de căpușe și tânțari

Totodată, Ana Maria Dobrotă mai spune că este important să folosești uleiurile pe bază de levănţică, citronella sau rozmarin, pentru a ţine insectele la distanţă.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„În primul rând ar trebui să purtăm, dacă mergem în spaţii verzi, haine lungi, subţiri dar lungi, care să ne acopere mare parte din piele şi să folosim substanţe inclusiv bazate pe plante care să ne apere de insecte“, explică Ana Maria Dobrotă.

Sorin Sfetcu este avocat şi specialist în administraţie publică. El spune că bugetul pentru dezinsecţie şi deratizare în București este mai mic anul acesta. Persoanele afectate de invazia de ţânţari sau de prezenţa rozătoarelor pot lua măsuri în instanţă împotriva municipalităţii.

„Se poate demonstra în instanţă că din această cauză s-a produs şi această pandemie de şobolani. În mod clar poate fi trasă la răspundere primăria pentru întârzierea în adoptarea planului“, spune Sorin Sfetcu, specialist drept administrativ.