• Odată cu sărbătorile tipice zilelor de Crăciun, mulți oameni își măresc consumul de alcool față de nivelurile obișnuite pentru restul anului.
  • Combinația de alcool și anumite substanțe chimice prezente în unele medicamente, poate provoca o muncă excesivă pentru ficat.
  • Unele medicamente, la rândul lor, produc efecte adverse numai atunci când sunt combinate cu anumite tipuri de alcool, beri artizanale.

Odată cu sărbătorile tipice zilelor de Crăciun, mulți oameni își măresc consumul de alcool față de nivelurile obișnuite pentru restul anului. Desigur, trebuie să vă amintiți mereu că alcoolul este o substanță toxică și nocivă pentru organism, iar recomandarea în materie de sănătate este să-l beți cât mai puțin. Totuși, adevărul este că are un rol proeminent în societățile occidentale și din acest motiv sunt mulți cei care decid să-și asume riscurile.

Chiar și așa, există anumite cazuri în care este convenabil să fiți deosebit de precaut, iar una paradigmatică este aceea a acelor persoane care iau anumite medicamente care pot interacționa în organism cu alcoolul în diferite moduri.

Interacțiuni diferite

După cum au menționat experții Nial Wheate și Jessica Pace (ambele profesori de farmacologie la Universitatea din Sydney, Australia) într-un articol publicat în The Conversation, nu toate medicamentele contraindică în mod specific consumul de alcool. La cei care o fac, riscurile variază de la o pierdere a eficacității medicamentului pe care îl luăm (probabil, pentru a trata o problemă de sănătate) până la complicații potențial letale.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Motivul acestor interacțiuni, în orice caz, este de obicei urmărit de ficat și de modul în care corpul nostru procesează diferite substanțe. Într-un mod simplificat, ficatul produce o serie de substanțe (enzime) care descompun diferitele molecule care intră în fluxul sanguin din intestin (cum ar fi alcoolul sau medicamentele) în altele care sunt mai ușor de utilizat sau eliminat (numite metaboliți sau subproduși metabolici).

Combinația de alcool și anumite substanțe chimice prezente în unele medicamente, subliniază acești autori, poate provoca o muncă excesivă pentru ficat, împiedicând metabolizarea corectă a uneia dintre cele două substanțe, reducându-le eficacitatea sau chiar provocând acumularea de compuși toxici. Dacă acest lucru se întâmplă, nu depinde doar de medicația luată, ci și de alți factori precum vârsta, sexul sau starea de sănătate. O altă posibilitate este ca anumite medicamente și alcool să producă de fapt unele efecte similare, sporindu-se astfel reciproc până la extreme periculoase.

Efecte amplificate

Prima grupă de medicamente cu care consumul de alcool ar trebui monitorizat îndeaproape (sau în mod ideal evitate) sunt cele care produc un efect deprimant asupra sistemului nervos central. Pentru că și alcoolul acționează în acest fel, efectele ambelor substanțe se pot intensifica reciproc, ducând la supradozaj și în cazuri extreme comă, depresie cardiorespiratorie sau deces.

Această categorie include unele, cum ar fi medicamente pentru tulburările de dispoziție (în principal antidepresive), anxiolitice (benzodiazepine), sedative și hipnotice (benzodiazepine și barbiturice), antipsihotice, antihistaminice și unele analgezice (în special opiacee sau opioide).

Medicamente combinate cu anumite tipuri de alcool duc la hipertensiune

Unele medicamente, la rândul lor, produc efecte adverse numai atunci când sunt combinate cu anumite tipuri de alcool, beri artizanale. Când se întâmplă acest lucru, pot provoca creșteri semnificative ale tensiunii arteriale. Câteva exemple sunt antidepresivele fenelzină, tranilcipromină și moclobemidă, antibioticul linezolid, medicamentul Parkinson selegilina sau procarbazina anticanceroasă.

Această particularitate se datorează faptului că, strict vorbind, nu interacționează cu alcoolul, ci mai degrabă cu un alt compus prezent în aceste băuturi, și anume tiramina.

Acumulare de toxine

În sfârșit, anumite medicamente interferează, așa cum am menționat, în procesele metabolice și pot duce la acumularea de compuși toxici în organism. Acest lucru poate duce la o varietate de simptome, cum ar fi greață, vărsături, ritm cardiac crescut, amețeli, dureri de cap, tensiune arterială scăzută sau dificultăți de respirație. Unul dintre cele mai relevante exemple este paracetamolul, dar se întâmplă și cu anumite antibiotice, disulfiram, acitretina sau metonidazol.