• Problema alergiilor la textile și accesorii a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul conferinței Zilele Dermatologiei din Paris.
  • Cei care au reacții alergice demonstrate la coloranți ar trebui să spele întotdeauna toate hainele noi înainte de a le purta.
  • În plus, etichetele de pe produsele textile conțin adesea informații privind tipul de fibre din care sunt fabricate.

Hainele sunt unul dintre acele cadouri de care sunt practic omniprezente. Și de multe ori putem primi o haină care nu ne place prea mult sau care nu ni se potrivește, mai rar, poate fi una care nu se potrivește cu pielea noastră. Nu în sensul că nu se potrivește cu tonul pielii noastre, ci dacă provoacă, la propriu, disconfort și simptome fizice.

Un diagnostic complicat

După cum relatează Marine Cygler pe portalul de știri medicale Medscape, problema alergiilor la textile și accesorii a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul conferinței Zilele Dermatologiei din Paris (JDP 2022).

În cadrul evenimentului, medicul dermatolog al Universității din Dijon, Evelyne Collet, a explicat că diagnosticul unei astfel de afecțiuni este simplu atunci când pe piele apare o reacție care se aliniază perfect cu un anumit articol de îmbrăcăminte sau accesoriu, cum ar fi o erupție cutanată chiar acolo unde se afla un colier nou din metal sau în zona acoperită de un tricou. Cu toate acestea, în alte momente, identificarea problemei devine mai complicată.

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

Atunci când relația cauzală este mai puțin clară, unele dintre lucrurile care ne pot da un indiciu sunt faptul că eczema este localizată chiar pe o parte a pielii care este în contact direct cu un țesut.

Cele mai alergenice metale

În orice caz, în practica dermatologică, pentru a evalua o posibilă reacție la un material textil sau la un accesoriu, se folosește un standard: seria de standarde europene, care conține un marker nu numai pentru amestecurile de coloranți textile, ci și pentru metale, conservanți sau cauciucuri. Nu numai materialul în sine poate provoca reacții cutanate, ci și diferitele tehnici de prelucrare utilizate pentru a-l conserva, a-i crește rezistența sau a-i conferi proprietăți antistatice.

Conform acestui standard, metalele care provoacă cele mai multe alergii sunt în principal nichelul, cobaltul sau cromul. Nichelul este comun în accesoriile metalice, cum ar fi cataramele de curea, iar cromul în garniturile produselor din piele. Cu toate acestea, este posibil ca seria să nu fie suficientă și, de obicei, este necesar să se adauge și alte teste, inclusiv, eventual, teste de utilizare (care constau în sfătuirea pacientului să poarte articolul de îmbrăcăminte și în observarea faptului dacă reacțiile apar numai atunci când folosește acel obiect).

Evitarea reacțiilor

În orice caz, este posibil să se stabilească câteva recomandări de bază pentru pacienți. Cei care au reacții alergice demonstrate la coloranți ar trebui să spele întotdeauna toate hainele noi înainte de a le purta. În plus, etichetele de pe produsele textile conțin adesea informații privind tipul de fibre din care sunt fabricate.

Persoanele care suferă de alergii ar trebui să opteze de preferință pentru produse fabricate din fibre naturale, cum ar fi bumbacul, inul sau lâna. În cazul metalelor, este întotdeauna oportun să se opteze pentru alternative; dacă alergia este la crom, poate fi necesar să se renunțe complet la utilizarea acestui tip de îmbrăcăminte.