• Cel mai important factor de risc pentru apariția COVID-19 severă este vârsta.
  • Condițiile de sănătate preexistente – cum ar fi obezitatea, cancerul și bolile cronice de rinichi sau de plămâni – cresc, de asemenea, riscul de îmbolnăvire gravă.
  • Paxlovid este utilizat pe scară largă deoarece s-a dovedit a fi foarte eficient într-un studiu clinic și este disponibil sub formă de pilule.

La 21 iulie 2022, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că a fost testat pozitiv pentru COVID-19 și că are simptome ușoare. Într-o scrisoare adresată publicului, medicul lui Biden a explicat că președintele avea o oarecare oboseală și ocazional tuse uscată și că Biden a început deja să ia medicamentul antiviral Paxlovid.

Patrick Jackson, profesor asistent de boli infecțioase la Universitatea din Virginia, a explicat riscurile la care se expune o persoană precum Biden în urma unei crize de COVID-19 și tratamentele disponibile.

Factorii de risc importanți pentru Biden

Cel mai important factor de risc pentru apariția COVID-19 severă este vârsta. La vârsta de 79 de ani, președintele Biden are de opt ori mai multe șanse de a fi spitalizat și de 140 de ori mai multe șanse de a muri, comparativ cu o persoană care se infectează cu COVID-19 la vârsta de 20 de ani. Condițiile de sănătate preexistente – cum ar fi obezitatea, cancerul și bolile cronice de rinichi sau de plămâni – cresc, de asemenea, riscul de îmbolnăvire gravă.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cercetătorii dispun doar de date limitate despre varianta BA.5, care este responsabilă de cele mai recente cazuri de COVID-19 din SUA – și probabil și de cel al lui Biden -, dar nivelul de protecție din vaccinuri este probabil similar cu cel al tulpinilor anterioare BA.1 și BA.2.

În timp ce variantele Omicron BA.1 și BA.2 ale SARS-CoV-2 au fost înt în a infecta persoanele vaccinate și potențate, datele arată că imunitatea anterioară obținută prin vaccinuri oferă o protecție puternică împotriva bolilor grave sau fatale. În timpul primului val Omicron din California, pacienții COVID-19 care nu aveau imunitate de la vaccinare sau de la o infecție anterioară au fost mult mai susceptibili de a fi spitalizați, de a fi internați într-o unitate de terapie intensivă sau de a muri, în comparație cu persoanele care au fost vaccinate și potențate.

Prima linie de tratament pentru o persoană precum Biden

Cea mai bună practică medicală actuală este de a administra tratamente antivirale pacienților care au dezvoltat recent simptome COVID-19 ușoare sau moderate și care prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire severă. Scopul antiviralelor este de a opri replicarea virusului în organism pentru a preveni spitalizarea sau decesul.

În prezent, există patru medicamente antivirale disponibile în SUA pentru tratamentul COVID-19 la pacienții ambulatoriali: nirmatrelvir-ritonavir, mai bine cunoscut sub denumirea comercială Paxlovid, remdesivir, bebtelovimab și molnupiravir. Cel mai bun medicament pentru un anumit pacient depinde de condițiile de sănătate preexistente, de accesibilitate și de interacțiunile medicamentoase cu alte medicamente. Paxlovid este utilizat pe scară largă deoarece s-a dovedit a fi foarte eficient într-un studiu clinic și este disponibil sub formă de pilule.

Cum funcționează Paxlovid și care sunt neajunsurile sale

Paxlovid este un medicament antiviral oral care este utilizat pentru a trata unii pacienți cu COVID-19 ușoară până la moderată care nu necesită spitalizare. Paxlovid este o combinație de două medicamente. Unul este nirmatrelvir, un medicament care acționează prin întreruperea capacității coronavirusului de a produce proteine funcționale. Celălalt este ritonavir, un medicament împotriva HIV care crește nivelul de nirmatrelvir în sânge prin blocarea unei enzime din ficat care descompune nirmatrelvirul.

Un studiu clinic cu Paxlovid a arătat că medicamentul reduce semnificativ riscul de spitalizare sau de deces atunci când este administrat pacienților infectați în termen de cinci zile de la apariția primelor simptome COVID-19. Acest studiu a analizat Paxlovid administrat la persoane care nu aveau imunitate anterioară la COVID-19 din vaccinuri sau infecții anterioare.

Eficacitatea Paxlovid în tratamentul pacienților care au imunitate preexistentă în urma vaccinării sau a unei infecții anterioare este mai puțin clară, deși unele studii sugerează că pacienții vaccinați mai în vârstă pot beneficia în continuare de acest medicament. Nu s-a constatat că Paxlovid reduce simptomele sau îi face pe pacienți să se simtă mai bine mai repede.