• În majoritatea țărilor europene, salariile anuale brute ale medicilor au crescut în termeni reali între 2010 și 2020, potrivit cifrelor publicate de OCDE.
  • Setul de date al OCDE include informații pentru 25 de țări europene, iar salariile medicilor variază foarte mult între acestea.
  • În Anglia, zeci de mii de medici începători vor intra de luni într-o grevă de trei zile din cauza salariilor și a condițiilor de muncă.

Personalul sanitar și în special medicii au lucrat fără încetare pentru a salva vieți în timpul pandemiei COVID-19. Mulți nu au plecat acasă zile sau săptămâni întregi, iar mulți și-au pierdut viața ajutându-i pe alții. Aceștia au devenit eroi, iar publicul și-a arătat aprecierea pentru munca și devotamentul lor.

Cu toate acestea, personalul sanitar rămâne în mare parte nemulțumit de salariile și condițiile de muncă. Aceasta include medicii; atât specialiștii, cât și medicii generaliști (GP), confrom UK Daily News.

În 2022, medicii au mărșăluit în semn de protest, au avertizat cu privire la posibilitatea unor greve sau au intrat în grevă în țări europene precum Franța, Germania, Spania, Portugalia, Grecia și Turcia. Aceștia au cerut majorarea salariilor, dar s-au plâns și de lipsa de personal din spitalele lor.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

În Anglia, zeci de mii de medici începători vor intra de luni într-o grevă de trei zile din cauza salariilor și a condițiilor de muncă. Aceasta va fi cea mai lungă acțiune sindicală a medicilor debutanți din istorie în această țară și urmează unei serii de greve istorice a asistentelor medicale în decembrie și din nou la începutul acestui an.

Înaintea grevelor, Asociația Medicală Britanică (BMA) a declarat că medicii nou-calificați câștigă doar 14,09 lire sterline pe oră (15,95 euro), mai puțin decât un barista de la lanțul de cafenele Pret-a-manger (care plătește 14,10 lire sterline, adică 15,96 euro).

În majoritatea țărilor europene, salariile anuale brute ale medicilor au crescut în termeni reali între 2010 și 2020, potrivit cifrelor publicate de OCDE. Salariile în termeni reali sunt valori care iau în considerare inflația. Cu toate acestea, salariile au scăzut în unele țări în termeni reali în ultimul deceniu.

Sursa: Euronews Next

Cât sunt plătiți medicii în Europa? Care sunt țările care îi plătesc cel mai mult și cel mai puțin pe medici? Cu cât s-au modificat salariile medicilor în ultimul deceniu și cât câștigă medicii luând în considerare conceptul de paritate a puterii de cumpărare?

Setul de date al OCDE include informații pentru 25 de țări europene, iar salariile medicilor variază foarte mult între acestea.

În 2020 sau în cel mai apropiat an cu date disponibile, salariile brute anuale ale specialiștilor au variat de la 20 200 de euro în Polonia la 258 552 de euro în Luxemburg (date din 2015). Cu alte cuvinte, diferența dintre medicii cel mai bine plătiți și medicii cel mai puțin plătiți este de peste zece ori mai mare.

În afară de Luxemburg, există alte patru țări în care specialiștii au fost plătiți cu mai mult de 150.000 de euro în 2020. Acestea sunt Irlanda (172.882 de euro), Țările de Jos (160.869 de euro), Danemarca (156.061 de euro) și Islanda (155.276 de euro). Germania (146.200 EUR) și Regatul Unit (136.375 EUR) urmează îndeaproape.

Specialiștii câștigă mai puțin de 50.000 de euro în multe țări din UE

Salariile au fost net inferioare sumei de 100.000 de euro în Franța, Italia și Spania. Există alte câteva țări din UE, printre care Portugalia și Grecia, în care specialiștii câștigă mai puțin de 50.000 de euro. Toate aceste cifre reflectă remunerația anuală brută pentru specialiștii salariați.

Medicii de familie sunt plătiți mai puțin decât specialiștii. De exemplu, specialiștii câștigă cu 85% mai mult în Regatul Unit, unde salariul mediu anual brut al medicilor de familie a fost de 73 408 EUR, în timp ce specialiștii au primit în medie 136 375 EUR.

În 2020, diferența a fost de 45% în Țările de Jos. În Germania, diferența dintre specialiști și medicii de familie era mult mai mică, de aproximativ 20 de procente.

Specialiștii câștigă mai puțin de 50.000 de euro în multe țări din UE

Salariile au fost net inferioare valorii de 100.000 EUR în Franța, Italia și Spania. În alte câteva țări din UE, printre care Portugalia și Grecia, specialiștii câștigă mai puțin de 50.000 de euro. Toate aceste cifre reflectă remunerația anuală brută pentru specialiștii salariați.

Medicii de familie sunt plătiți mai puțin decât specialiștii. De exemplu, specialiștii câștigă cu 85% mai mult în Regatul Unit, unde salariul mediu anual brut al medicilor de familie a fost de 73 408 EUR, în timp ce specialiștii au primit în medie 136 375 EUR.

În 2020, diferența a fost de 45% în Țările de Jos. În Germania, diferența dintre specialiști și medicii de familie era mult mai mică, de aproximativ 20 de procente.

Salariile medicilor au scăzut în termeni reali în Marea Britanie în ultimul deceniu

Au crescut salariile medicilor între 2010 și 2020? Putem analiza această întrebare în două moduri: în termeni nominali și în termeni reali.

Schimbarea nominală se referă la valorile obținute atunci când nu se ia în considerare inflația. Pe de altă parte, variația reală ia în considerare inflația, oferind informații mai semnificative. Salariile au crescut în termeni reali în multe țări, dar au scăzut în altele.

Creșterile atât în rândul specialiștilor (6,4%), cât și al medicilor generaliști (4,8%) au fost deosebit de puternice în Ungaria. Aceasta a înregistrat cea mai mare creștere în cazul specialiștilor, urmată de Slovacia, Cehia și Estonia. Germania și Franța au înregistrat, de asemenea, ușoare creșteri în ambele categorii.

În unele țări, cum ar fi Portugalia, Slovenia și Regatul Unit, salariile atât ale specialiștilor, cât și ale medicilor generaliști au scăzut în termeni reali între 2010 și 2020. În Regatul Unit, scăderea a fost de 1,2% pentru specialiști și de 0,8% pentru medicii de familie.

Între 2010 și 2020, salariile specialiștilor au crescut mai repede decât cele ale medicilor de familie în mai multe țări, ceea ce a dus la creșterea diferențelor salariale, potrivit OCDE.

Cu toate acestea, decalajele s-au redus ușor în unele țări, precum Austria, Belgia și Olanda, unde veniturile medicilor de familie au crescut mai mult decât cele ale specialiștilor.

Raport față de salariul mediu: Irlanda, Germania și Marea Britanie se află în top

Raportul dintre salariile medicilor și salariul mediu din fiecare județ este un alt indicator util. Salariul mediu se bazează pe salariile totale plătite și pe numărul mediu de angajați din economia generală a țării.

Salariile medicilor – atât ale specialiștilor, cât și ale medicilor de familie – sunt substanțial mai mari decât salariul mediu național în toate țările luate în considerare aici. În majoritatea țărilor, medicii de familie au câștigat de două până la patru ori mai mult decât salariul mediu în 2020, în timp ce specialiștii au primit de două până la trei ori și jumătate mai mult.

Raportul dintre salariile specialiștilor și salariul mediu a fost de trei sau mai mare în cinci țări. Acestea sunt Irlanda (3,5), Germania (3,4), Marea Britanie (3,3), Țările de Jos (3,2) și Spania (3). Aceasta înseamnă că specialiștii din aceste țări au câștigat de cel puțin trei ori mai mult decât salariul mediu.

Polonia (1,4) a avut cel mai mic raport, urmată de Letonia și Norvegia (1,7 pentru ambele).

Salarii în paritate de putere de cumpărare

Salariile sunt, de asemenea, comparate în termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPP). Acest lucru elimină efectul diferențelor de nivel al prețurilor între țări.

Practic, PPP ne spune câte unități monetare costă o anumită cantitate de bunuri sau servicii în diferite țări. Acesta este utilizat ca un fel de rată de conversie monetară pentru a converti cheltuielile exprimate în monede naționale într-o monedă comună artificială.

Salariile specialiștilor în PPP variază în mare măsură, iar clasamentul diferă de cel al salariilor nominale. În 2020 sau în cel mai apropiat an cu date disponibile, salariile specialiștilor în PPP variau de la 33 835 EUR în Letonia la 136 010 EUR în Germania.

Decalajele dintre țări în ceea ce privește PPS sunt mai mici în comparație cu diferențele dintre salariile nominale, dar acestea variază în continuare considerabil.

Salariul bazat pe PPP în Germania era de patru ori mai mare decât cel din Letonia. În Turcia, în mod remarcabil, salariul specialiștilor bazat pe PPP a fost mai mare decât cel din Suedia, Norvegia și Franța în 2020.