• Adolescenții funcționează diferit biologic și au nevoie de mai mult somn.
  • Începerea cursurilor prea devreme duce la oboseală cronică, anxietate și burnout.
  • Schimbarea orei de începere a școlii este dificilă, dar necesară.

Cât de mult te afectează ora la care te trezești? Studii arată că a-i cere unui adolescent să se trezească la 5-6 dimineața…e ca și cum ai pune un adult să muncească de la 3 dimineața.

Psihologii atrag atenția asupra faptului că începerea orelor prea devreme are efecte nocive asupra sănătății copiilor. Nu este doar o chestiune de confort, ci una biologică: în timpul adolescenței, ritmul circadian se modifică natural, astfel ei reuseșc să adoarmă mai târziu și să aibă nevoie de mai mult somn dimineața.

De exemplu- în California, legea impune liceelor să nu înceapă cursurile înainte de ora 8:30, iar în Marea
Britanie, programele pilot de la ora 10:00 au îmbunătățit starea de spirit și performanțele.

Recomandări

CÂT CHELTUIE CANDIDAȚII?
USR VS LASCONI
ÎNCĂ MAI CRESC TARIFELE
VANCE E ÎN INDIA
CÂT MAI DUREAZĂ RĂZBOIUL?
FILMELE CU A.I. IAU OSCAR

Cât de mult îți afectează performanța ora la care te trezești?

„Așa cum spun studiile, adolescenții secretă melatonina mai târziu decât noi, adulții sau copiii. Și, reușind să adoarmă mai târziu, au nevoie de minim 8-10 ore de somn, mai mult decât adulții. Așadar, nu ar putea face față unui trezit la 5 sau la 6 dimineața. Presiunea socială poate contraveni acestei biologie a lor. Există mai multe etape de somn. Mămicile știu despre perioada de regresie a somnului la bebeluși, când aceștia simt nevoia să doarmă de 3 ori pe zi. La fel, există o etapă de transformare și la adolescenți”, a explicat Anca Bânga, psiholog, pentru Aleph News.

„Așadar, este important să învățăm să-i înțelegem, să le oferim empatie și să nu-i judecăm sau să-i criticăm pentru ceea ce trăiesc”, a adăugat Anca Bânga.

.

Citește și